Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Διαφωνίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση και αλλαγή ονόματος!

Σε διαδικασία προώθησης εκτεταμένων αλλαγών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εισέρχεται από σήμερα ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε χθες το βράδυ ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου θα ανακοινωθεί διαδικασία αλλαγών από τις οποίες δεν θα ...


λείπουν ούτε το όνομα και τα εμβλήματα του κόμματος. Μάλιστα για την αλλαγή των εμβλημάτων και του ονόματος ο κ. Βενιζέλος εξετάζει το ενδεχόμενο να τις θέσει προς έγκριση των μελών του κόμματος μέσω ανοιχτής διαδικασίας, δηλ. εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
Ως προς τη στρατηγική και την πολιτική ταυτότητα ενός κόμματος που βρέθηκε στην τρίτη θέση, συμπιεσμένο από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συζητήσεις έχουν αρχίσει πολύ προτού κλείσουν οι κάλπες. Το πρωί του Σαββάτου δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, όταν ο τελευταίος ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ποιο λόγο δεν υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο. 
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε στον κ. Χρυσοχοΐδη την αποστροφή του περί μη ανάγνωσης του Μνημονίου. Τόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο κ. Α. Λοβέρδος θέτουν επίσης ζήτημα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στην παραχώρηση υφυπουργών σε συμβολικό επίπεδο, κατά τα πρότυπα της Ν.Δ. στο σχήμα που στήριξε τον κ. Λ. Παπαδήμο. 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν δέχεται την παραχώρηση κορυφαίων στελεχών. Ενα άλλο πρόβλημα είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν ευθέως ή εμμέσως τον κ. Βενιζέλο. Πριν ανακοινωθούν τα exit polls, με αφορμή ορισμένες αναφορές του κ. Θ. Πάγκαλου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου μεταδιδόταν ότι αν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προχωρήσει σε αμφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η διαγραφή του θα είναι άμεση. Παρόμοιο κλίμα υφίσταται και για τον κ. Ιω. Ραγκούση.
Στη σύσκεψη που ξεκίνησε πριν από την ανακοίνωση των πρώτων exit polls χθες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 μ.μ., η κ. Αννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε τη διαφωνία της με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά είπε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πίεσης προς την Κουμουνδούρου, προκειμένου ο κ. Αλ. Τσίπρας να αποδεχθεί τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα. 
Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Σαμαρά, στον οποίο πρότεινε την από κοινού προώθηση της επίσπευσης του χρόνου των συνεννοήσεων, ώστε να παρακαμφθεί η χρονοβόρος διαδικασία των διερευνητικών εντολών και να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αξιολογεί θετικά αυτή την προοπτική.

Η στενωπός την οποία καλείται να διαβεί τώρα ο κ. Βενιζέλος είναι πώς θα συνδυάσει τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση από την οποία θα απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι χθες τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ θα διαδραματίσει τον εγγυητικό ρόλο του, υποδεικνύει ότι δύσκολα δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ηδη από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταδίδεται ότι ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίξει μια νέα κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση θα κληθεί να εγκρίνει το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

// Καθημερινή //

Δεν υπάρχουν σχόλια :