Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΗΠΕ!

του Γιώργου Λακόπουλου
Υπάρχουν νεώτερα από το μέτωπο. Στις μεγάλες πρωτεύουσες συζητούν για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ενίσχυση των οργάνων και των θεσμών της. Ενα σχέδιο το οποίο, όπως ...


 έγραφαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», θα αντιμετωπίζει την κρίση οδηγώντας προς τη δημιουργία των ΗΠΕ – Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν τρόπο: τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στο κοινοτικό κέντρο. Την αποδυνάμωση του εθνικού κράτους υπέρ της ισχυρής ομοσπονδιακής διακυβέρνησης. Αυτά δεν είναι μακρινά οράματα: θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Με την Ελλάδα ενδεχομένως απούσα ή δακτυλοδεικτούμενη.

Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει, αλλά όχι όπως το προβάλλουν ορισμένοι και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η αλλαγή δεν ευνοεί την υλοποίηση όσων υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας περί καταγγελίας του Μνημονίου κ.λπ. Το κλίμα αλλάζει προς άλλη κατεύθυνση. Προς τη δημιουργία περισσότερης Ευρώπης, όχι προς την αποδυνάμωσή της. Αλλάζει με σκοπό να αποκτήσουν τα κοινοτικά όργανα μεγαλύτερη εξουσία παρέμβασης. Το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που διατυμπανίζει η κομπανία της πλατείας Κουμουνδούρου.

Συνεπώς, αν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επίσημη πολιτική της χώρας, θα την οδηγούσε σε απομόνωση. Γιατί, απλούστατα, αντιστρατεύεται την ανάγκη για πολιτική και οικονομική ενοποίηση. Οι θεωρίες ότι υπάρχουν πρόθυμοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συζητήσουν – από αλληλεγγύη ή από… φόβο! – όσα θα τους έφερνε στο τραπέζι μια ελληνική «κυβέρνηση της Αριστεράς» δεν είναι μόνο σαπουνόφουσκες. Είναι και εκτός θέματος.

Στις εξελίξεις που επίκεινται στην Ενωση θα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα μια χώρα-μέλος η οποία, αντί να μετέχει στις κοινές διεργασίες, θα καταγγέλλει τις συμφωνίες της με τις υπόλοιπες χώρες και θα ζητάει «διεθνείς επιτροπές λογιστικού ελέγχου του χρέους» – και άλλα διηγήματα!

Οι εταίροι θα συνδράμουν οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση υπό τον όρο όμως ότι θα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της χώρας. Αλλιώς θα της δείξουν την πόρτα. Το είπε ακόμη και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών – για όσους πλασάρουν ότι ο Ολάντ είναι κάτι σαν στρατηγικός σύμμαχος του Τσίπρα… κατά του Μνημονίου. Αυτά που λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη» είναι μισές αλήθειες. Και όπως είχε γράψει κάποιος σε έναν τοίχο της Αθήνας: «Να φοβάσαι τη μισή αλήθεια – μπορεί να κρατάς τη λανθασμένη μισή».

Δεν υπάρχουν σχόλια :