Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το Λονδίνο είναι η νέα Ελβετία

του Γιώργου Φιντικάκη
Πρώτοι σε αγορές ακινήτων οι Ελληνες, ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο μήνα
Κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται, σύμφωνα με βρετανικά μεσιτικά γραφεία, τον τελευταίο μήνα από Ελληνες που ...


αγοράζουν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο, ενώ κατά πόδας ακολουθούν Ισπανοί, Ιταλοί, ακόμη και Γάλλοι λόγω της ανασφάλειας για το μέλλον του ευρώ.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, και παρά τη σημαντική άνοδο της στερλίνας έναντι του ευρώ (άνω του 4%), η ζήτηση από Ελληνες για αγορά ακινήτων στο Λονδίνο έχει αυξηθεί κατά 40%, σύμφωνα με βρετανούς αναλυτές. Πλέον οι Ελληνες έρχονται πρώτοι από πλευράς αύξησης του ενδιαφέροντος για ακίνητα στο Λονδίνο ενώ συγκαταλέγονται μέσα στους top 5 αγοραστές από χώρες της ευρωζώνης.

Η ΚΙΝΗΣΗ. Σύμφωνα με το βρετανικό μεσιτικό γραφείο Savills, η αναζήτηση ακινήτων στο Λονδίνο από Ελληνες μέσω Διαδικτύου έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων έξι μηνών.

Αντίστοιχα κατά 16% έχει αυξηθεί η αναζήτηση από Γάλλους, κατά 10% από Ισπανούς και κατά 9% από Ιταλούς, τάση που επιβεβαιώνει όπως αναφέρουν αναλυτές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πιο ασφαλείς επενδυτικοί προορισμοί σε περιόδους αβεβαιότητας είναι ο χρυσός, το ελβετικό φράγκο και τα ακίνητα στο Λονδίνο. Ως συνέπεια των παραπάνω, οι τιμές για ακριβά ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 50% από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν δηλαδή ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Knight Frank.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν όλο και πιο συχνά ρεπορτάζ για τις αγορές ακινήτων στο Λονδίνο από Ελληνες. Σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Guardian» επικαλείται στελέχη βρετανικών μεσιτικών γραφείων που εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου το ενδιαφέρον θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Γκάρι Χέρσαμ διευθυντής του μεσιτικού γραφείου Baucham που εξειδικεύεται σε πολυτελείς κατοικίες εκτιμά: «Μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις αναμένουμε νέα αύξηση της ζήτησης από την Ελλάδα». Μάλιστα για πρώτη φορά παρατηρείται διόγκωση της ζήτησης από την Ιταλία, την Ισπανία ακόμη και από τη Γαλλία, επισημαίνει ο διευθυντής του γραφείου Savills.

Οσο για το ποιες περιοχές προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ελλήνων, είναι το Μέιφεαρ, το Νάιτσμπριτζ, το Κένσινγκτον, το Νότιο Κένσινγκτον, το Χάμπστιντ, το Σεντ Τζους Γουντ, και το Τσέλσι με σπίτια που προτιμούν από 1,8 εκατ. ευρώ και άνω.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Guardian», στέκονται και στην παράδοση που έχουν από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 οι Ελληνες σχετικά με τις αγορές ακινήτων στο Λονδίνο. Μάλιστα αναφέρεται στο παράδειγμα του εκατομμυριούχου Θόδωρου Αγγελόπουλου, όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 1990 αγόρασε πολυτελές ακίνητο στο Τσέλσι, που θεωρείται σήμερα η ακριβότερη κατοικία της βρετανικής πρωτεύουσας αποτιμώμενη σε πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ. Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που διατυπώνουν φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής Fathom Consulting που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και το ενιαίο νόμισμα υποχωρήσει σημαντικά από τα σημερινά του επίπεδα, τότε οι τιμές ακινήτων στο Λονδίνο θα μπορούσαν α μειωθούν ακόμη και κατά 50% λόγω της μαζικής εξόδου κεφαλαίων από τη Βρετανία για την αγορά υποτιμημένων ακινήτων σε Παρίσι, Ρώμη, Φρανκφούρτη και αλλού.

Παραδοσιακά η αγορά ακινήτων του Λονδίνου προσείλκυε επενδυτές από Μέση Ανατολή, Ασία, και ειδικότερα από την Κίνα. Πλέον όμως οι βασικοί ξένοι αγοραστές είναι Ελληνες, όπως λέει ο Μάικ Γουόρμπαρτον, διευθυντής λογιστικού γραφείου της Grant Thornton.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :