Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η Ισπανία στο κατώφλι της τρόικας, η γερμανική πολιτική στο στόχαστρο

του Γιώργου Κανελλόπουλου
Κόκκινος συναγερμός χτυπά για την Ισπανία, που για πρώτη φορά χθες ζήτησε επίσημα οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους. 
Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ...


τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, του ενός τρισ. ευρώ, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση στην Ισπανία και οι εξελίξεις στην Ελλάδα αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης χθες στο G7 και θα μονοπωλήσουν τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών που συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες, μέχρι το G20 στις 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό και τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες.

Είναι ενδεικτικό ότι κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα χτύπησε (ξανά) το καμπανάκι από την Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι ο Ευρωπαίοι οφείλουν να πάρουν και άλλα μέτρα για να σβήσει η πυρκαγιά. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι αγορές περιμένουν περισσότερα, και πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο Μάικλ Φρόμαν σε ομιλία του στην ομάδα σκέψης CSIS. Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση του Λευκού Οίκου, καθώς δηλώσεις σε υψηλούς τόνους είχε κάνει προχθές ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο κόκκινος συναγερμός χτύπησε στην Ισπανία όταν ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο έστειλε δραματική προειδοποίηση πως οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει για τη χώρα, προκαλώντας σοκ σε όλη την Ευρώπη. Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη» την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ισπανία.

Σήμερα η Μαδρίτη χρειάζεται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (που δεν έχει) για να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες της χώρας με προβλήματα – με πρώτη την Bankia που θέλει 19 δισ. ευρώ.

το παζαρι. Η Ισπανία ζητά την απευθείας χορήγηση βοήθειας από τους Ευρωπαίους προς τις τράπεζές της μέσω της δημιουργίας «τραπεζικής ένωσης» στο ευρώ, κάτι που όμως δεν θέλει η Γερμανία. Το Βερολίνο είναι ανοικτό στην παροχή βοήθειας μόνο προς την κυβέρνηση της χώρας, κάτι που αυτομάτως θα σημάνει και ένταξή της σε Μνημόνιο.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο μονοπάτι θέλει να ακολουθήσει για να πετύχει μεγαλύτερη ενοποίηση. Θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι το ευρώ είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή και ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει», ήταν η δραματική έκκληση που έκανε ο Ραχόι μιλώντας στην ισπανική Γερουσία.

Τόσο το κυβερνών συντηρητικό γερμανικό κόμμα (CDU) όσο και η αντιπολίτευση των σοσιαλδημοκρατών (SPD), πάντως, έχουν χαράξει κοινή γραμμή απέναντι στην Ισπανία. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του CDU Κάουντερ και του SPD Σταϊνμάιερ που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες είπαν μεν στον Ραχόι να ζητήσει επειγόντως βοήθεια, προειδοποιώντας όμως ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορούν να αλλάξουν – δηλαδή ότι δεν μπορούν να δανειστούν οι ισπανικές τράπεζες απευθείας από το ταμείο στήριξης της ΕΕ.

ΠΥΡΕΤΟΣ. Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ισπανία και την Ελλάδα έχει ξεκινήσει πυρετός διαβουλεύσεων, που αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο τις επόμενες εβδομάδες. Μετά την τηλεδιάσκεψη του G7, το ευρωπαϊκό ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό στις 18 και 19 Ιουνίου, δηλαδή μία ημέρα μετά τις εκλογές στη χώρα μας.

Επίσης, στις 14 Ιουνίου θα μεταβεί στη Ρώμη ο νέος γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για να συναντήσει τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι με στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η συνάντηση αυτή θεωρείται προπαρασκευαστική αφού έξι ημέρες μετά θα πραγματοποιηθεί μίνι Σύνοδος Κορυφής, πάλι στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχουν εκτός από τον Ολάντ και τον Μόντι, η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο ισπανός Πρωθυπουργός Ραχόι. Εκτιμάται ότι ο Μόντι θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το θέμα της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ολες αυτές οι προετοιμασίες γίνονται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουνίου, όπου οι Ευρωπαίοι έχουν μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία να δώσουν πειστική απάντηση στην κρίση του ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η Καγκελάριος Μέρκελ έχει τη στήριξη των Γερμανών στη στάση που τηρεί έναντι των υπερχρεωμένων χωρών. Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών, σε ποσοστό 62%, θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει η πολιτική λιτότητας και ότι η Καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να επιμείνει στην πολιτική της παρά την εντεινόμενη κριτική από τους εταίρους και κυρίως τη Γαλλία".

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :