Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Καλά ξεμπερδέματα, χρυσά μου!

Αριάν Μνουσκίν υπέρ Τσίπρα // της Ρούλας Γεωργακοπούλου
Με άλλους καμιά πενηνταριά Ευρωπαίους και Ελληνες, η διάσημη σκηνοθέτρια του γαλλικού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν συνυπέγραψε κείμενο «υπέρ μιας αριστερής λύσης για την Ευρώπη», εμπνευσμένο από την ...


εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ας μην το παίξω απατημένη που δεν έχω χάσει παράστασή της στην έδρα της και στο Ελληνικό Φεστιβάλ, προσκεκλημένη του Γιώργου Λούκου. Το μόνο που έχασα ήταν το δείγμα που έδωσε for free στους Αγανακτισμένους της περσινής μας Πλατείας. Αραγε αυτοί που επωφελούνται πολιτικά είχαν χαλαλίσει τότε λίγες δεκάδες ευρώ για να μπουν στην παράσταση από την κύρια είσοδο;

Το ‘χει αυτό το προβληματάκι το θέατρο, η τέχνη που λατρεύω. Τρυγάει το λαϊκό για να το προσφέρει με διανοητικές επεξεργασίες θεσπέσιες στους αστούς, το νυν και αεί προνομιακό κοινό της.

Εχει κι άλλα κουσούρια αυτή η τέχνη υποχρεωμένη καθώς είναι να κάνει τη δουλειά με τους άριστους ή με τους κολλητούς. Ακόμα κι αυτή η υποδειγματική κομμούνα της Μνουσκίν δεν την έχει γλιτώσει από τον φαβοριτισμό και τη σιδερένια ιεραρχία.

Θαυμάζω την αριστερίστικη ευαισθησία της, η οποία στις εκλογές με τον Σαρκοζί μεταφράστηκε σε υποστήριξη προς τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ ενώ πρόσφατα μετουσιώθηκε σε ψήφο δαγκωτή υπέρ Ολαντρέου. Αναφορά στον Μελανσόν, τη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ επί γαλλικού εδάφους, δεν καταγράφεται. Από το cabinet de travail του Αλ. Τσίπρα περιμένω δε και τούτο. Να κατανοήσει πώς γίνεται και ο Γιώργος Λούκος, όνομα με διεθνή ακτινοβολία και προσωπική επιλογή του Κώστα Καραμανλή, παραμένει μέχρι σήμερα αδιαφιλονίκητος διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ από (καλλιτεχνικό) κλήρο και λαό. Καλά ξεμπερδέματα, χρυσά μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :