Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Μήνυμα απομόνωσης προς Τσίπρα .... από την G20

Υποβαθμισμένη εκπροσώπηση ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας στη συνάντηση με διπλωμάτες του G2O.
Σε χαμηλούς τόνους και με υποβαθμισμένη την παρουσία των πολύ σημαντικών χωρών, έγινε χθες η συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με ...


τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών του G20 στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρέστησαν οι πρεσβευτές της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κορέας, της Ρωσίας και της Τουρκίας και εκτός G20 οι πρεσβευτές της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Κύπρου. 
Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο -κάποιες έστειλαν απλώς ακολούθους- ενώ υπήρξαν χώρες όπως η Αυστραλία που δεν έστειλαν καν εκπροσώπους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσκληση απευθυνόταν στους πρεσβευτές, αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγουμένως απορρίψει την πρωτοβουλία των πρεσβευτών των 27 χωρών της Ε.Ε. να συναντηθεί μαζί τους και να τους ενημερώσει.
Ακόμα και έτσι, πάντως, στην Κουμουνδούρου ήταν ικανοποιημένοι από την εκδήλωση. Στελέχη του κόμματος χαρακτήριζαν ιδιαίτερα σημαντικό το ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση -έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο- τόσο σημαντικές χώρες, ότι είχαν μια καλή παρουσία και ότι κατάφεραν να εξουδετερώσουν φόβους και ανησυχίες και να ανατρέψουν την εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ ενός κόμματος «ζωσμένου με εκρηκτικά και έτοιμου να καταστρέψει την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφειλόταν στους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, τόσο στην εισήγησή του όσο και στη συζήτηση με τους διπλωματικούς εκπροσώπους.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως αποτελεί τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση» και υπογράμμισε ότι «όχι μόνο δεν αρνείται την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, αντιθέτως την επιδιώκει». 
Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει κάτι περί καταγγελίας του Μνημονίου· «θέλουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνία αλλαγής πλαισίου πολιτικής τόσο για όλη την Ευρώπη όσο βεβαίως και σε σχέση με το πρόγραμμα εφαρμογής του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και αρνήθηκε ότι επιχειρεί να εκβιάσει τους εταίρους, υποστηρίζοντας ότι θέλει να τους πείσει για την πολιτική που προτείνει.
Ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν πάντως τη συζήτηση που έγινε «μάλλον επιφανειακή»: στις ερωτήσεις των πρεσβευτών βορειοευρωπαϊκών χωρών για το πώς θα πορευτεί με το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας απέφυγε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :