Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η θετική ψήφος [άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη στο protagon.gr]

της Ντόρας Μπακογιάννη
Στις εκλογές αυτές θα ακούσουμε πολλά, καθώς πολλοί θα επενδύσουν στον (δικαιολογημένο) θυμό των Ελλήνων για όσα βιώνουν σήμερα.
Θα πουν ξανά ότι «λεφτά υπάρχουν», αυτή τη ...


φορά στην Κίνα και τη Ρωσία. Δεν θα πουν όμως ότι ο Κινεζικός οίκος αξιολόγησης, ο «Dag Own» υποβάθμισε την Ελλάδα στην απόλυτη χρεοκοπία. Δεν θα πουν ότι οι Ρώσοι αρνήθηκαν να μας δανείσουν πριν το πρώτο μνημόνιο, ενώ πρόσφατα αρνήθηκαν να μας δώσουν πετρέλαιο επί πιστώσει. Θα αποκρύψουν ότι για να «σώσουν» την Ελλάδα πρέπει να δώσουν τα μισά συναλλαγματικά τους αποθέματα, καθώς και ότι για να δανείσουν τους αδερφούς τους Λευκορώσους, έβαλαν σκληρούς όρους και επιτόκια ψηλότερα από αυτά που μας δανείζουν οι Ευρωπαίοι.

Θα μας πουν ότι κίνδυνος χρεοκοπίας δεν υφίσταται, ακόμα και αν οι εταίροι μας διακόψουν τη χρηματοδότηση. Αλλά δεν θα πουν ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μόλις 1% του ΑΕΠ, ενώ εμείς έχουμε 9%. Ούτε φυσικά θα εξηγήσουν πώς μία χώρα χωρίς ρευστότητα, με σχεδόν μηδενικά συναλλαγματικά αποθέματα και απελπιστικά αρνητικό εξωτερικό ισοζύγιο θα μπορέσει να αγοράζει τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα.

Θα μας πουν ότι η λύση είναι στην αξιοποίηση της ΑΟΖ, η ανακήρυξη της οποίας δήθεν αρκεί για να λύσει όλα τα θέματα μονομιάς. Θα παραλείψουν όμως να πουν ότι οι Κύπριοι ανακήρυξαν την ΑΟΖ το 1998, ξεκίνησαν τις αδειοδοτήσεις το 2007 και δεν περιμένουν το πρώτο ευρώ πριν το 2016. Δηλαδή 18 χρόνια μετά την ανακήρυξη, που πράγματι πρέπει να γίνει και σε εμάς. Εντωμεταξύ όμως τι γίνεται;

Θα ακούσουμε πολλά ακόμα. Κάποιοι αδιόρθωτοι θα αρκεστούν σε ένα «αρχίζουμε», σαν να μην έχουν ευθύνη για το τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια. Άλλοι αδιόρθωτοι, οι οποίοι άλλαζαν άποψη μέσα σε ένα βράδυ για κορυφαία ζητήματα, θα συνεχίσουν να εκδίδουν «Ζάππεια» μέχρι αυτό να ξεπεράσει σε συνέχειες το... “Rocky”. Και κάποιοι άλλοι θα ρίχνουν νερό στον μύλο της κοινωνικής έντασης, του παραλογισμού, της ακρότητας και της βίας.

Αν η επόμενη Βουλή αποτελείται αποκλειστικά από τα αδιόρθωτα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα κόμματα της λαϊκίστικης δεξιάς και αριστερής αντιπολίτευσης, συν το φασιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Πώς θα προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς δυνάμεις που να πιστεύουν σε αυτές; Πως θα έρθουν επενδυτές σε μια χώρα όπου θα κυριαρχούν τα πολιτικά άκρα και η χρεοκοπία θα επικρέμεται; Χωρίς επενδύσεις πως θα βρουν δουλειά οι άνεργοι; Πώς θα ανακάμψει η οικονομία και για πόσο καιρό αντέχει μια κοινωνία ένα εκατομμύριο ανέργους;

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και τώρα πρέπει να επικρατήσει η λογική. Να σκεφτούμε όχι μόνο θυμό, αλλά και με σύνεση. Να σκεφτούμε θετικά και να ψηφίσουμε θετικά.

Η Δημοκρατική Συμμαχία τα 2 χρόνια της ύπαρξής της προσπαθεί να φανεί χρήσιμη στη χώρα. Έχει πει αλήθειες, ακόμα και σκληρές και σε ό,τι με αφορά προσωπικά, έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Καταθέσαμε τη δική μας οικονομική πρόταση, η οποία έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, του τρίτου μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος. 
Αναδείξαμε κρίσιμα ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων, η στήριξη άνεργων αρχηγών οικογενειών, η αυθαιρεσία των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Στηρίξαμε όσες θετικές προσπάθειες έγιναν, μολονότι δεν μετείχαμε στην Κυβέρνηση. Δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα και δεχτήκαμε επιθέσεις γι’ αυτό.

Στην επόμενη Βουλή θα είμαστε μια δύναμη λογικής και ευθύνης, με δυνατότητα παρέμβασης εντός και εκτός Ελλάδας, σε ένα περιβάλλον αστάθειας, γεμάτο κινδύνους. Γι’ αυτό ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να μας στηρίξουν.

*Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ... ... ... Συνεχίζονται οι απεργίες πείνας των πολιτικών κρατουμένων για την ζωή και την αξιοπρέπεια Tα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες της Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα της Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω της αξιοπρεπούς στάσης των συντρόφων να μην δέχονται σωματικό έλεγχο. Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους. Από την Τρίτη 17/4 ξεκίνησαν απεργία πείνας και τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Χάρης Χατζημιχελάκης, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος..... ...ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ