Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μίμης Ανδρουλάκης: Πιθανή αντιμνημονιακή πλειοψηφία συνιστά απόλυτο πολιτικό ατύχημα…

Το αποτέλεσμα μιας αντιμνημονιακής πλειοψηφίας στις επερχόμενες εκλογές συνιστά το απόλυτο πολιτικό ατύχημα είπε στο Real FM ο Μίμης Ανδρουλάκης. 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να ...


αντιλαμβανόμαστε το χρέος ως «δωρεάν γεύμα» και θύμισε ότι η φούσκα που διαμορφωνόταν στην Ελλάδα επί μια δεκαετία, έσκασε τώρα στην πλάτη μας, νομοτελειακά. Κάτι που θα γινόταν είτε με μνημόνιο είτε χωρίς.

Πώς αφουγκράζεται το κλίμα που επικρατεί στον κόσμο εν όψει εκλογών;

«Μιλώ με τον κόσμο και κάνω την δική μου στατιστική. Μελετώντας τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις της ιστορίας υπάρχει μια ακολουθία συναισθηματικών φάσεων: σοκ, υπαρξιακή αγωνία, αγανάκτηση και οργή. Μετά ακολουθεί μια διάθεση συλλογικής “αυτοκτονίας” ή μια διάθεση που λέει “φτου κι απ΄ την αρχή” για να μετατρέψουμε τον θυμό και την άρνηση σε θετική δράση».

Το θέμα δεν είναι το δίπολο ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ συνεχίζει ο Μ. Ανδρουλάκης.

« Ολοι λέμε ότι κάτι θα συμβεί στην Ευρώπη, ότι θα βρεθούμε μπροστά στον ιστορικό συμβιβασμό Βορρά-Νότου. Το ζήτημα είναι η Αθήνα να έχει τότε μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να διαπραγματευτεί, να εκμεταλλευτεί τις νέες συνθήκες που θα διαμορφώνονται σταδιακά.

»Ολοι κάνουν τους έξυπνους τώρα. Οι Ευρωκράτες δεν πίστευαν ότι μέσα στην ευρωζώνη θα υπάρξει χρεοκοπία κρατών. Το πρόβλημά μας είναι η στενή παραγωγική βάση και ύπαρξη μιας υπερκείμενης αντεστραμμένης πυραμίδας με δανεικά».

Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος;

«Ο λαός μιλά, διαμορφώνει το κέντρο βάρους της επόμενης κυβέρνησης. Εμείς λέμε υπεύθυνα, αν δώσει την εντολή στον Βενιζέλο, εκείνος θα κάνει διερευνητικές κινήσεις και προς τα αριστερά αλλά και προς τις δυνάμεις που δείχνουν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Μα μέχρι το μέτωπο Κουβέλη δεν θα εξαντλείται αυτή η προς τα αριστερά διερεύνηση;

«Και τον Κουβέλη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούστε, η ζωή βάζει σε όλους μας έναν καταναγκασμό κι αυτό είναι η ουσία της ανθρώπινης και της πολιτικής ζωής. Τα κόμματα με ευρωπαϊκή κατεύθυνση μπορούν να συνεργαστούν. Θέλουμε να σπάσουμε την κυρίαρχη πολιτική της Ευρωζώνης».

Κι αν σχηματιστεί μια ισχυρή πλειοψηφία από τα αντιμνημονιακά κόμματα;

«Αυτό θα είναι το ανέκδοτο, μιας ημέρας, βέβαια… Τι να πω για όσους είναι εκτός μνημονίου; Ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα; Μια τέτοια προοπτική δεν έχει φρόνηση, συνοχή, είναι το απόλυτο πολιτικό ατύχημα. Θεωρώ πάντως πιθανόν να υπάρξει το χάος της ακυβερνησίας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Δεν θέλω να πω τι θα συμβεί εάν δεν έχουμε κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

»Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πούμε δεν θέλουμε μνημόνιο. Διακόπτεται η χρηματοδότηση της χώρας. Πώς θα ζήσουμε μετά; Πώς θα πάνε τα λεφτά στις τράπεζες; Πώς θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;»…

Για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ:

«Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν ήταν στον πυρήνα των αποφάσεων πριν τις προηγούμενες εκλογές. Το θέμα δεν είναι τα λάθη αλλά όλο αυτό που ζούσαμε χρόνια τώρα. Η Ελλάδα, επί μια δεκαετία, διαμόρφωνε αργά αλλά σταθερά μια φούσκα η οποία θα έσκαγε κάτι είτε με μνημόνιο είτε χωρίς.

»Το είχα πει πριν από καιρό. Είμαστε αναγκασμένοι να σωθούμε μ΄ ένα λάθος χάρτη. Η Γερμανία έχει μια συγκεκριμένη αντίληψη. Από το 2007 όταν το έλλειμμα ήταν 15% στο ισοζύγιο πληρωμών, βρισκόμασταν σε χρεοκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :