@periodiko tweets

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 [video]

Για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νέοι, παραθέτουμε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Π. Βούλγαρη. Εκείνη ήταν Χούντα, δικτατορία.
Η σημερινή επικρατούσα σύγχυση, και κυρίως, η ...ατυχέστατη σύγκριση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών της Ελλάδας , με τη Χούντα των συνταγματαρχών, δεν μπορεί παρά να προβληματίσει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Η άνοδος της νεοναζιστικής Χρ. Αυγή, που με κάθε τρόπο και ευκαιρία διακηρύσσει τους δεσμούς αίματος με το καθεστώς της 21η Απριλίου- σε σημείο που και τα ψηφοδέλτιά της επέλεξε να τα ανακοινώσει σήμερα(!)- είναι το καμπανάκι που πρέπει να ακουστεί απ’όλους. Ποτέ Ξανά Φασισμός!

Correspondent

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την 21η Απριλίου 1967, την ημέρα που τα τανκς της χούντας βγήκαν στος δρόμους της Αθήνας βάζοντας τη Δημοκρατία στον γύψο.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προκηρυγμένες για τις 28 Μαΐου εκλογές, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος με τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τον συνταγματάρχη Νικόλαο Μακαρέζο κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

Με 100 τανκς στην Αθήνα, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια κατέλαβαν στρατηγικούς στόχους, όπως τη Βουλή, τον ΟΤΕ και το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, στο Ζάππειο.

Ακολούθως, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προοριζόταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού.

Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΣΑ ξεκινούν επιδρομές και συλλήψεις πολιτικών προσώπων και προσωπικοτήτων αριστερής κυρίως ιδεολογίας, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές και τις εξορίες, όπου υφίστανται φρικτά βασανιστήρια.

Πέραν των διώξεων και των βασανιστηρίων, η χούντα επιβάλλει απαγορεύσεις και περιορισμούς και ασκεί καθημερινή λογοκρισία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικά προγράμματα, έντυπα, τραγούδια πάσης φύσεως και σενάρια τηλεοπτικών σειρών.

Η μαύρη αυτή περίοδος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που γεννήθηκε μέσα σε μια προηγηθείσα μακρά περίοδο πολιτικής ανωμαλίας, κορυφώθηκε με το δράμα της Κύπρου, την εισβολή των Τούρκων και τη διχοτόμηση του νησιού.

Ανώνυμος είπε...

Μηνύματα κυπριακών κομμάτων

Με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου τα κυπριακά κόμματα καταδίκασαν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, επισημαίνοντας ότι κατέλυσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και οδήγησε στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σημειώνουν πως οι πληγές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της χούντας και των συνεργατών της στην Κύπρο θα επουλωθούν οριστικά μόνο όταν απαλλαγεί το νησί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, τα κόμματα τονίζουν την ανάγκη προσήλωσης στο ιδεώδες της Δημοκρατίας και άντλησης των αναγκαίων διδαγμάτων από την επταετή τυραννία που είχε επιβληθεί στον ελληνικό λαό.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ... ... ... Συνεχίζονται οι απεργίες πείνας των πολιτικών κρατουμένων για την ζωή και την αξιοπρέπεια Tα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες της Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα της Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω της αξιοπρεπούς στάσης των συντρόφων να μην δέχονται σωματικό έλεγχο. Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους. Από την Τρίτη 17/4 ξεκίνησαν απεργία πείνας και τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Χάρης Χατζημιχελάκης, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος..... ...ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ