Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

H απόκρυψη των στοιχείων είναι το πολιτικό έγκλημα και όχι η αποτύπωση, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

H απόκρυψη των στοιχείων είναι το πολιτικό έγκλημα και όχι η αποτύπωση, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση των στοιχείων του 2009. «Είναι αδιανόητη σήμερα η ...


αμφισβήτηση του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009. 
Σήμερα, μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά από ενδελεχείς μελέτες μηνών από την Ευρωπαϊκή στατιστική Υπηρεσία, μετά από την πλήρη επικύρωση των Ελληνικών στοιχείων χωρίς επιφυλάξεις.
«Το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 15,8% του ΑΕΠ. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς.
«Και όποιος αμφισβητεί αυτό το νούμερο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αυξήθηκε το χρέος κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αν το έλλειμμα ήταν 2, 3, ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο – όπως κάποιοι ισχυρίζονται.»
Προσερχόμενος στην Εξεταστική ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εσκεμμένα και συστηματικά» απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση».
Ερωτηθείς εξάλλου για τις καταγγελίες τού πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη, ότι τον εξανάγκασε, «όντας μιας ώρας υπουργός», να αλλάξει προς τα άνω τα δημοσιονομικά στοιχεία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι τα στατιστικά δεδομένα τής Ελλάδας αμφισβητούνταν ήδη από τη Eurostat και πως ο ίδιος είχε ελέγξει τον κ. Κοντοπυράκη, επειδή ανακοίνωνε στη Eurostat έλλειμμα 6%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε σε 8%.
«Ο κ. Κοντοπυράκης θα πρέπει να μάθει να μετρά το ΑΕΠ, το έλλειμμα, τις ώρες της ημέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :