Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σε πρωτοσέλιδο της «Νιου Γιορκ Τάιμς» η κόλαση της ελληνικής γραφειοκρατίας

Με πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από την Αθήνα, η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναδεικνύει την ελληνική γραφειοκρατία ως τιμωρό οποιασδήποτε προσπάθειας νέων επιχειρηματιών για επενδύσεις στην χώρα. Η περίπτωση ενός προγραμματιστή ...


υπολογιστών, του 36χρονου Φώτη Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε δημιουργήσει ηλεκτρονική εταιρεία πώλησης προϊόντων ελιάς, είναι το παράδειγμα που φωτίζει τον εφιάλτη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς που ταλανίζει το ελληνικό Δημόσιο.

Οπως λέει ο Φ. Αντωνόπουλος, χρειάστηκε δέκα μήνες για να συγκεντρώσει τα δεκάδες έγγραφα και σφραγίδες ώστε να λάβει τελικά την έγκριση. Και το αποκορύφωμα της γραφειοκρατικής απαίτησης απ΄ την πλευρά του υπουργείου Υγείας; Επρεπε τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου της υπό ίδρυση εταιρείας που ήθελε να ιδρύσει, έπρεπε, να υποβάλουν ακτινογραφία πνευμόνων και δείγμα κοπράνων, καθώς επρόκειτο για επιχείρηση τροφίμων.

«Γελάω πλέον μ’ όλα αυτά», δήλωσε ο Φ. Αντωνόπουλος, «αλλά, δεν θα ήταν τόσο αστεία, αν ήδη δεν είχα μια τόσο καλοπληρωμένη εργασία. Θα ήταν ο απόλυτος εφιάλτης. Αυτό που συνέβη σ΄ εμάς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό γίνεται με όλους όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν μία εταιρεία και είναι πολύ απογοητευτικό».

Επίσης, στο δημοσίευμα προβάλλεται η εκτίμηση ότι ο Φώτης Αντωνόπουλος ήλπιζε ότι η «OliveShop.com» θα μπορούσε να αποτελέσει «περίπτωση-παράδειγμα», δείχνοντας στους νέους στην Ελλάδα, κυρίως όσους έχουν άνεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να βρουν δουλειά.

Ο Φ. Αντωνόπουλος δήλωσε στην «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι κάποια στιγμή δέχθηκε μία τεράστια παραγγελία από τη Δανία, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή ήταν τόσο μεγάλες που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν.

Αντίθετα, όπως είπε, για να διεκπεραιωθεί μία ανάλογη παραγγελία από τις ΗΠΑ και να λάβουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής χρειάστηκε μόνο ένα 24ωρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έγιναν όλα διαδικτυακώς. Στην Ελλάδα, τίποτε δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά οικονομικής ύφεσης, είναι πρόθυμοι να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.
Επικαλείται πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας «McKinsey & Company» ότι η ελληνική οικονομία «υποφέρει χρονίως, λόγω των μη ευνοϊκών προϋποθέσεων που ισχύουν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων».

Καταγράφεται επίσης η άποψη του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, για τις νέες επιχειρήσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης υπό την ονομασία «one-stop shop», το οποίο όμως και αυτό προϋποθέτει την υποβολή 10 δημοσίων εγγράφων.

«Τα έχω δει όλα», σχολίασε σχετικά ο Β. Κορκίδης. «Μέρος του προβλήματος του Φώτη Αντωνόπουλου ήταν η απροθυμία του να πληρώσει το “γρηγορόσημο”, για τις απαραίτητες δηλαδή δωροδοκίες ώστε να προχωρήσουν τα αιτήματά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια :