Σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε εγχώρια και ξένο νόμισμα διαμορφώνεται πλέον ...
σε «Β-», έξι βαθμίδες υψηλότερα από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας «Restricted Default», στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα μετά την ανακοίνωση του PSI.
Οι αγορές ανέμεναν ότι η βαθμολογία της χώρας θα ανέβαινε μία βαθμίδα χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο CCC+.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι προοπτικές (outlook) που δίνει στην Ελλάδα ο οίκος παραμένουν σταθερές.
Επίσης η Fitch Ratings αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα σε «B» από «C», ενώ επιβεβαίωσε το ανώτατο όριο (Country Ceiling) σε «AAA».
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch αποδίδεται στο γεγονός ότι έχει βελτιωθεί το προφίλ εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και έχει μειωθεί το ρίσκο επαναφοράς των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών αποπληρωμής».
Σε ανάλογες κινήσεις αναβάθμισης αναμένεται να προβούν τα επόμενα 24ωρα και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης, όπως έχουν προαναγγείλει, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία το PSI.
Ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομική προοπτική της χώρας είναι σταθερή (stable).
Στις 9 Μαρτίου και ενόψει της διαδικασίας του PSI η Fitch είχε υποβαθμίσει την Ελλάδααπό C σε Restricted Default ενώ σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι άλλοι δύο οίκοι, όπως είχαν προειδοποιήσει από μήνες.
Κατά την υποβάθμιση στη βαθμίδα RD, ο οίκος Fitch είχε διευκρινίσει ότι θα επαναξιολογούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας όταν ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή ομολόγων.
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου