Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Φοβίες εκφράζουν οι Ευρωπαίοι για τις ακραίες απόψεις στην Ελλάδα


του Άρη Ραβανού
Τους προβληματισμούς και την ανησυχία των Ευρωπαίων κοινοτικών αξιωματούχων για την ενίσχυση ακραίων απόψεων και αντιλήψεων στην Ελλάδα εισέπραξε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις συναντήσεις που ...
είχε στις Βρυξέλλες.

Στις συνομιλίες που είχε, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας άκουσε την επιχειρηματολογία των αξιωματούχων του προσωρινού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την κατάσταση, αλλά και τις απόψεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο), για την ενδυνάμωση των άκρων.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι κινήσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την αλλαγή του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα δεν γίνονται αποδεκτές, αλλά και επειδή το πολιτικό σύστημα δείχνει ανήμπορο να υποστηρίξει με πράξεις τέτοιες πρωτοβουλίες (π.χ. αλλαγή στο σύστημα φορολογικών ελέγχων, ανατροπές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης).

Η κυρία Μπακογιάννη στα γραφεία του EFSF, που πρώτη φορά τον επισκέφθηκε ελληνας πολιτικός, ενημέρωσε την ηγεσία του πλήρως για την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση στη χώρα δίνοντας έμφαση στα προβλήματα κοινωνικής συνοχής.

Ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις της, όπως και με τον κ. Γιούνκερ (με τον οποίο και γευμάτισε) , είχε η πρότασή της για να υπάρξει ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ», επισημαίνοντας ότι πρέπει από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων ένα ποσό να προοριστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στις δηλώσεις που κάνανε ο κ. Γιούνκερ και η κυρία Μπακογιάννη τόνισαν ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μια πραγματικά αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα.

Μετωπική για τα χρέη των κομμάτων

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να αναλάβει κάθε βουλευτής τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες ζητεί η Δημοκρατική Συμμαχία, θεωρώντας απαράδεκτη την τροπολογία ΠαΣοΚ και ΝΔ για τη ρύθμιση των δανείων τους στις τράπεζες.

«Μέρες τώρα, ΠαΣοΚ και ΝΔ που συγκυβερνούν, ψάχνουν τον τρόπο που θα αιφνιδιάσουν την κοινωνία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για την ψήφιση της τροπολογίας-σκάνδαλο με την οποία επιδιώκουν στην ουσία να χαριστούν τα κεφάλαια των δανείων των δύο κομμάτων που υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια Ευρώ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η κυρία Μπακογιάννη θεωρεί ότι η «σκανδαλώδης τροπολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί παραβιάζει κατά τρόπο κατάφωρο τις αρχές της δημοκρατικής ισονομίας και ισότητας» και, με την επισήμανση, ότι υπάρχει σχέδιο να περάσει με τη μέθοδο του κατεπείγοντος, η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν τη δύναμη κατά τον Κανονισμό της Βουλής, να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :