Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πρωτοφανής ύφεση της ελληνικής οικονομίας

Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το ...


αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Πρόκειται για τα οριστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση ήταν βαθύτερη από τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου (για συρρίκνωση του ΑΕΠ 7,0%) που είχε ανακοινώσει η Στατιστική.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών 4ου τριμήνου).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 7,9% σε σχέση με τον τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Μείωση 31,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 6,1%, με τις εξαγωγές αγαθών να μειώνονται κατά 10,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 1,3%.

Επίσης, μείωση της τάξεως του 14,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 13,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16,4%.

Διευκρινίζεται ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις των συναλλαγών που συνθέτουν το τριμηνιαίο ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, έχουν αναθεωρηθεί σε σχέση με εκείνες που ανακοινωθήκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου), καθώς και αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τους βραχυχρόνιους δείκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :