Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να παραμείνει ανοικτή

Κατά την περίοδο 1941 – 1945 οι δυνάμεις της Κατοχής προέβησαν στη χώρα μας σε πολυάριθμες εκτελέσεις και βασανισμούς, με χιλιάδες πολίτες να εξοντώνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η χώρα ....


 λεηλατήθηκε, καταστράφηκε ο παραγωγικός ιστός και ο ελληνικός λαός υπέφερε από φτώχεια, εξαθλίωση και πείνα.
Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώθηκε στην καταβολή υπέρμετρων «Εξόδων Κατοχής» και επιπλέον στην καταβολή πρόσθετων ποσών με τη μορφή Δανείου προς τις Χώρες του Άξονα. 
Το γεγονός αυτό έπληξε ανεπανόρθωτα τα δημοσιονομικά της χώρας και αυξήθηκε σημαντικά η φορολογία.

Όπως κατέδειξε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό και προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, οι μεταπολεμικές συσκέψεις, τα συνέδρια και οι συνθήκες ειρήνης αναγνώρισαν το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας στην καταβολή νομίμων αποζημιώσεων από τα κράτη του Άξονα, καθώς επίσης και το δικαίωμα των θυμάτων να τύχουν των προβλεπομένων από το Διεθνές Δίκαιο ειδικών αποζημιώσεων για περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου. 

Η Γερμανία ουδέποτε κατέβαλε τα ποσά, που αναλογούσαν σε αυτήν, ως κρατική αποζημίωση και ως αποζημίωση προς τα θύματα εγκλημάτων πολέμου των δικών της στρατευμάτων κατοχής, ενώ επέστρεψε μόνο μικρό τμήμα του δανείου, που πήρε από την Ελλάδα στα χρόνια της Κατοχής.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας τονίζει πως οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό για τη χώρα μας. Ελπίζουμε, ότι έστω και τώρα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η τεράστια αυτή ηθική, κοινωνική, ανθρωπιστική, αλλά και οικονομική αδικία εις βάρος της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια :