Αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται περισσότερο αδιάλλακτοι από ποτέ σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές. Την ίδια στάση κρατούν, τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ, σε όλα ...
τα επίπεδα. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε στη σύνοδο κορυφής ότι δεν υπήρχε πεδίο πολιτικής διαπραγμάτευσης και υποχωρήσεων από την πλευρά των δανειστών.
Με τέτοιες εντολές ήρθαν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και σε αυτές επιμένουν, απαιτώντας να περιληφθούν στις προαπαιτούμενες ενέργειες, μέτρα, όπως αυτά που συζητήθηκαν και κατά τη χθεσινή σύσκεψη, και προβλέπουν μεταξύ άλλων:
- Κατάργηση δημοσίων φορέων και υπηρεσιών με απόλυση προσωπικού. Θα πρέπει να φύγουν 15.000 εργαζόμενοι.
- Αρση της μονιμότητας και περικοπή των πρόσθετων αποδοχών στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τις πρώην κρατικές εταιρείες και τράπεζες, μέσω της κατάργησης των γενικών κανονισμών προσωπικού.
- Μείωση του κατώτατου μισθού, πάγωμα των αυξήσεων και αναστολή των ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα.
- Ο 13ος και 14ος μισθός μπορεί τελικά να μην καταργηθεί, αλλά είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ή να ενσωματωθεί στους μισθούς.
- Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με κατάργηση της παράτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους και νέους περιορισμούς στον τρόπο προσφυγής στη διαιτησία.
- Αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με μείωση των συντάξεων κατά 15% και συγχωνεύσεις Ταμείων.
- Παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, που είτε θα καταργηθούν και θα ενταχθούν στο ενιαίο είτε θα υποστούν μια οριζόντια μείωση (20%). Θα εξαιρεθούν μάλλον οι ένστολοι.
- Δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (1,1 δισ.)
- Νέα μείωση στις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας δεν θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου