Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αυτοκάθαρση της πολιτικής

Ξαφνικά η χώρα γέμισε πολιτικούς που έχουν κάθε λύση για κάθε πρόβλημα. Θα ήταν ευπρόσδεκτο αν δεν ήταν τραγελαφικό. Διότι σε προγενέστερες περιόδους οι ...



ίδιοι πολιτικοί είχαν ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Η πορεία της χώρας προς την καταστροφή πέρασε από τη σταδιοδρομία τους. Οι αποφάσεις που οδηγούν στον γκρεμό έχουν τις υπογραφές τους. Και η παρουσία τους στην πολιτική βασίστηκε στην –ανερυθρίαστη πολλές φορές- εκμετάλλευση της θέση τους στο κράτος ή τον κυβερνητικό μηχανισμό. Άλλοι για να κάνουν καριέρα στην πολιτική. Άλλοι για να πλουτίσουν. Άλλοι και για τα δυο.

Καθώς η χώρα δεν κατοικείται από λωτοφάγους και επειδή όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Υπάρχει μια μερίδα «επιτυχημένων» πολιτικών που στήριξαν στην επιτυχία τους στην αποτυχία της χώρας.
Συνδέθηκαν με συμφέροντα, εξαργύρωσαν τα αξιώματα τους, υποτάχθηκαν σε σκοπιμότητες, προέταξαν ιδιοτέλειες, αναρριχήθηκαν κατ' απονομήν και όχι κατ' αξίαν, μπήκαν στην πολιτική με το κομματικό ασανσέρ και όχι με την προσωπικότητα και τη δουλειά τους, υπηρέτησαν δουλικά την κληρονομική Δημοκρατία.
Αν η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της χρεωκοπίας βρίσκεται ακριβώς ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής της μερίδας πολιτικών.

Αυτοί οι άνθρωποι που δεν δημιούργησαν απλώς το πρόβλημα, αλλά είναι οι ίδιοι το πρόβλημα, εμφανίζονται σήμερα ως κομιστές της λύσης. Στην πραγματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αναπαραγωγή της παρουσίας τους στην πολιτική σκηνή και κατά προτίμηση όσο γίνεται πιο κοντά στην εξουσία.
Μερικοί έχουν και το πρόσθετο ενδιαφέρον να εξασφαλίσουν την ατιμωρησία τους.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι η λύση. Ή να έχουν τη λύση. Το αντίθετο: είναι το πρόβλημα. Και χωρίς την απομάκρυνση τους από το δημόσιο βίο λύση δεν θα υπάρχει. Γιατί θα την παρεμποδίζει η ανεπάρκειά τους, η εξάρτησή τους, οι προσωπικές φιλοδοξίες τους, καμιά φορά και το θράσος τους.

Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται ως φορείς της αλλαγής και της σωτηρίας πολιτικοί οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος να διασχίσουν ένα δρόμο; Να μετακινηθούν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο γιατί φοβούνται ότι θα τους αποδοκιμάσουν.
Για ποια κοινωνία μιλούν ότι δεν έχουν μούτρα να βγουν σε αυτή την κοινωνία; Πώς γίνεται να ενδιαφέρονται για τα λαϊκά προβλήματα όταν οι ίδιοι δεν έχουν κανένα από αυτά προβλήματα; Τι είδους μέλλον μπορεί να υπόσχονται αυτοί που είναι βουτηγμένοι στο πιο άθλιο παρελθόν;

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η σημερινή πολιτική τάξη δεν μπορεί να προσφέρει στη χώρα, γιατί σε μεγάλο βαθμό όσο αποτελείται από νεόπλουτους, καρεκλοκένταυρος, καριερίστες και δημιουργήματα της διαπλοκής, και της κομματικής καμαρίλας.
Όταν έχεις χρηματοδότες από τον επιχειρηματικό κόσμο δεν μπορείς να νομοθετείς υπέρ της κοινωνίας. Όταν εξαρτάς την πολιτική σου επιβίωση από τους μονάρχες δεν γίνεται να θεσπίσεις κανόνες διαφάνειας. Όταν είσαι λίγος δεν μπορεί να αναμετρηθείς με τα πολλά. Και στο μωσαϊκό του εγχώριου πολιτικού κόσμου, τα άνθη του κάκου είναι πολλά και πνιγούν τις τιμητικές εξαιρέσεις του χώρου.

Συνεπώς η χώρα πρέπει να υπερνικήσει τα προσχήματα που προβάλουν διάφοροι και να οδηγηθεί σε εκλογές αυτοκάθαρσης του δημόσιου βίου. Θα ήταν ευχής έργο αν από τη σημερινή Βουλή μόνο ένα μικρό ποσοστό κατάφερνε να εξασφαλίσει θέση και στην επομένη.
Μια νέα βουλή, με νέα λαϊκή εντολή και με νέους πολιτικούς θα μπορούσε να είναι η αφετηρία αναγέννησης. Έτσι θα αναλάβουν και οι πολίτες τις ευθύνες τους γιατί σε τελευταία ανάλυση έχουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν.

Όσο για αυτούς που λένε ότι δεν μπορεί να γίνουν τώρα εκλογές γιατί η χώρα έχει άλλες προτεραιότητες, λένε για μια ακόμη φορά ψέματα. Καμιά προτεραιότητα σε μια χώρα δεν είναι σημαντικότερη από την ανάδειξη ικανών και έντιμων πολιτικών που θα αναλάβουν να την διευθύνουν, ο καθένας με τον ρόλο του.
Ποτέ η κρίση αντιπροσώπευσης στο πολιτικό σύστημα δεν είναι λύση για την κρίση στην οικονομία και την κοινωνία. Ότι δεν είναι κατάλληλος χρόνος για εκλογές το λένε εκείνοι που δεν έχουν πρόσωπο να βγουν στους πολίτες και να ζητήσουν τη ψήφο του, αν δεν τους τρέμουν κιόλας. Αλλά αυτό είναι ένας ακόμη λόγος για να γίνουν εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :