Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ

Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε να ...



υπάρξει παράταση 6 ετών, από τα 3 που ισχύει σήμερα, στην αποπληρωμή των δανείων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Εγγύηση και Επιδότηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» - Φάση Α και «Εγγύηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» - Φάση Β καθώς εξαιτίας της ύφεσης και της δυσμενής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις που τους αναλογούν.

Στην πρωτολογία του ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως «πριν ακόμα διαφανούν τα τραγικά αποτελέσματα της κρίσης και της συνεπακόλουθης ύφεσης που έπληξαν την ελληνική αγορά, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας.
Η ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, που φτάνει πλέον το εφιαλτικό 18,2%, με προοπτική ανόδου, αναγκάζει όλους τους πολίτες να μειώσουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες.
Αν συνυπολογίσουμε τη δεδομένη αύξηση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, εξαιτίας της απίστευτης «φοροεπιδρομής» που έχει επιβάλλει η απερχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι έχει δημιουργηθεί μια δυσβάστακτη πραγματικότητα για τις μικρές επιχειρήσεις με την απειλή του «λουκέτου» να είναι πλέον ορατή.
Ήδη, μόνο στην Αθήνα, 1 στα 4 καταστήματα έχει κλείσει, με την αναλογία να αυξάνεται επικίνδυνα στην επαρχία. Το αποτέλεσμα; 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους, χάνοντας την ασφαλιστική κάλυψη.
Σε συνδυασμό με την έκρηξη του παρεμπορίου, του οποίου ο τζίρος φτάνει πλέον τα 25 δις ευρώ, οι μικρές επιχειρήσεις είναι πλέον αντιμέτωπες και με έναν αδυσώπητο και αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα των προτάσεών της λύσεις για την ενίσχυση της αγοράς που πλήττεται πλέον ανεπανόρθωτα.

Δεδομένου ότι συνεχίζει να ισχύει η εγγύηση του δημοσίου, οι τράπεζες μπορούν να προβούν σε ρυθμίσεις και οι επιπλέον τόκοι θα βαρύνουν τις επιχειρήσεις που θα υπάγονται στη ρύθμιση.»

Ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Ξυνίδης, απαντώντας στον κ. Αυγενάκη, αφού επιχείρησε να «μειώσει» την πλέον απελπιστική κατάσταση στην αγορά, δήλωσε πως τα υπόλοιπα των εγγυημένων δανείων της ΕΤΕΑΝ σήμερα (1,6 δις) ξεπερνούν το ανώτατο όριο της χώρας μας, με τα ισχύοντα δεδομένα του μνημονίου και του οδηγού εφαρμογής των προγραμμάτων των εγγυημένων δανείων (Α’ και Β’ φάση) και έτσι είναι δύσκολη η παράταση των εγγυημένων από την ΕΤΕΑΝ κεφαλαίων κίνησης στο σύνολό τους, από 3 έως 6 χρόνια. Μάλιστα, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει αίτημα ούτε από φορείς, ούτε από τράπεζες, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Στην δευτερολογία του ο κ. Αυγενάκης, εγκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς έδειξαν ότι δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και επιπλέον δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στα αποτελέσματα που έχει η ύφεση στις μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τόνισε πως «Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους στην ανυπαρξία, επειδή δεν μπορούμε να φροντίσουμε ούτε για το μεσοπρόθεσμο, ούτε για το μακροπρόθεσμο μέλλον τους. Η ανάπτυξη, που μπορεί να γίνει το αντίδοτο στην κρίση, δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν δεν βρούμε τους τρόπους εκείνους, ώστε οι επιχειρήσεις – ιδιαίτερα οι πολύ μικρές – να υπερπηδήσουν τα εμπόδια της κρίσης, και να συμβάλλουν στην πορεία ανόρθωσης της χώρας, με την παραγωγικότητά τους, τις εισφορές τους προς στο κράτος, αλλά και με την διάθεση θέσεων εργασίας.

Τα προγράμματα Εγγύησης και Επιδότησης δανείων κεφαλαίου κίνησης, όπως αναφέρει ο εμπορικός κόσμος, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες αγοράς. Η κρίση μόλις είχε αρχίσει να πλήττει το ελληνικό εμπόριο.
Τα δεδομένα όμως σήμερα, έχουν αλλάξει άρδην. Η ελληνική αγορά είναι αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή ύφεση και σε συνδυασμό με πληθώρα φόρων, που κλήθηκαν να πληρώσουν εκτάκτως όλοι οι επαγγελματίες, η βοήθεια του ΤΕΜΠΜΕ (νυν ΕΤΕΑΝ), εν τέλει κάλυψε πολύ λιγότερους, από όλους αυτούς που την είχαν ανάγκη.
Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, με αίτημά της, δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί την παράταση εξόφλησης των δανείων. Δεδομένου ότι συνεχίζει να ισχύει η εγγύηση του δημοσίου, καθίσταται σαφές ότι οι τράπεζες μπορούν να προβούν σε ρυθμίσεις. Οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις που υπάγονται στη ρύθμιση.

Κύριε Υπουργέ, οι επιχειρηματίες που λόγω κρίσης και λόγω έλλειψης ρευστότητας βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δεν ζητούν να τους χαριστεί η βοήθεια.
Ζητούν την παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τα 3 στα 5 ή και στα 6 έτη, ακόμα και με τη ρύθμιση του επιτοκίου, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Θέλουν να πληρώσουν κύριε Υπουργέ, θέλουν να είναι συνεπείς προς το κράτος, αλλά ζητάνε μία αρκετά λογική διευκόλυνση, ώστε να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Είναι υποχρέωσή μας, εμάς των πολιτικών, να βρούμε τις λύσεις, έστω και αν εμπεριέχουν ρίσκο και πολιτικό κόστος, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κοινωνικές αδικίες. Ειδικά εμείς, η νέα γενιά πολιτικών έχουμε ευθύνη και έχετε και εσείς ευθύνη κ. Υπουργέ να σταθούμε αλληλέγγυοι στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Σας άκουσα με προσοχή να δηλώνετε ότι υπάρχουν κανόνες και ανυπέρβλητα εμπόδια. Εμείς είμαστε εδώ για να ελέγχουμε αυτούς τους κανόνες και να τους βελτιώνουμε. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους.
Εμείς, ως Δημοκρατική Συμμαχία, προτείνουμε λύσεις για την ενίσχυση των ασθενών κοινωνικών ομάδων, αλλά και όλων των επαγγελματικών κλάδων. Η κοινωνία μας δεν αντέχει άλλα λουκέτα. Δεν αντέχει άλλους άνεργους.»

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή:


Δεν υπάρχουν σχόλια :