Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Επτά στις δέκα εταιρείες θα προχωρήσουν σε απολύσεις το επόμενο διάστημα

Βαθαίνει η ύφεση στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις και περικοπές μισθών. Σύμφωνα με έρευνα της Icap, τους ...


επόμενους έξι μήνες 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν μειώσει το προσωπικό τους και 3 στις 10 εταιρείες θα έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών.
Όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες απήντησαν ότι μελετούν μέτρα μείωσης του κόστους, αλλά λίγες έχουν εισάγει διαδικασίες μείωσης κόστους που συνδέονται με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, σχετικά λίγες μέχρι τώρα έχουν προβεί σε σημαντικές περικοπές παροχών προς το προσωπικό.

Η τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα της Icap με την επωνυμία HR Pulse καταγράφει άμεσα τον παλμό και τις εξελίξεις σε ένα ζωτικό χώρο αυτό της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού που αλλάζει ραγδαία. Τα αποτελέσματα της πρώτης αναφοράς περιλαμβάνουν τις απαντήσεις που καταχωρήθηκαν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2012.

Από τις επιχειρήσεις που απάντησαν στην πρώτης έρευνα HR Pulse ήταν σε ποσοστό 64% ελληνικές, 53% είχαν τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, 54% είχαν πάνω από 200 εργαζόμενους, 30% δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και 19% σε αυτόν του εμπορίου.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι δείκτες ανθρώπινου δυναμικού (HR Metrics) που για πρώτη φορά συλλέγονται συστηματικά και δείχνουν μεταξύ άλλων ότι ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας για έναν Director είναι 105.000 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος για έναν Manager / Supervisor κυμαίνεται στα 55.000 ευρώ.

Ο κ. Γιώργος Χάρος, Εκτελεστικός Διευθυντής ICAP People Solutions, δήλωσε σχετικά: «Η ανταπόκριση της αγοράς στην πρώτη αυτή έρευνα για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν πολύ θετική. Η έρευνα αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε μία καθημερινότητα των επιχειρήσεων που αλλάζει και που η συντεταγμένη πληροφόρηση θα συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων. Οι επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν τί συμβαίνει δίπλα τους και γύρω τους ώστε να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα σημαντικές αποφάσεις και να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :