Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Δικαστική απόφαση για πάγωμα μισθών των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μετά τη μείωση μισθών κατά 25% αναδρομικά από ...


1ης Νοεμβρίου 2011, που επιβλήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αφορά όλες τις εταιρείες του δημοσίου που μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το δικαστήριο της Λαμίας αποφάσισε την έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, στις 16 Φεβρουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από 16 Δεκεμβρίου του 2011 η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και οι υπόλοιπες διοικήσεις των εταιρειών που οι μετοχές τους έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση των μισθών κατά 25%, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου του 2011, και οι μειώσεις να επεκταθούν και το 2013 φτάνοντας συνολικά το 35%.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε οριζόντια περικοπή μισθών σε όλους τους εργαζόμενους κατά 25%, από 1η Νοεμβρίου του 2011, γεγονός που συνάντησε την αντίδραση των εργαζομένων.

Ηδη, το σωματείο των εργαζομένων κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία ζητά να μην εφαρμοστεί η οριζόντια περικοπή κατά 25%, όπως προβλέπει η νομοθεσία, καθώς μειώνεται δραματικά ο μισθός.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως υπάρχει δυνατότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να αγγίξουν τους μισθούς. Προτείνουν τη μείωση των υπερωριών στις πλέον απαραίτητες και αναγκαίες «ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν. Ακόμη, προσθέτουν ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος με κατάργηση των αυτοκινήτων και περικοπές στην κατανάλωση καυσίμων, καρτών και κινητών τηλεφώνων των διευθυντικών στελεχών. Επιπλέον, εκτιμούν ότι μπορεί να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αν ζητηθεί από την διοίκηση της εταιρείας να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης τα υπερήλικα στελέχη που, όπως σημειώνουν, παραμένουν ακόμη στην ενεργό δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :