Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Bye bye Britain! [Speigel]

Η ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ έβαλε τέλος στην υποκρισία. Δεν είναι πια η αρμονία μετάξυ των κρατών μελών ο πρωταρχικός στόχος. Συνεπώς για τη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχει πια θέση στο τραπέζι. Το Λονδίνο πρέπει να αποφασίσει αν ...


θέλει αν παραμείνει στην ΕΕ ή όχι.

Η Ευρώπη την Παρασκευή το πρωί ξύπνησε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες όπως το ξέρουμε είναι σε διαδικασία διάλυσης. Το ιστορικό μεταπολεμικό σχέδιο για μια ειρηνική ενωμένη Ευρώπη στην οποία το κάθε κράτος μέλος σφίγγει το χέρι του άλλου, κατέρρευσε σε μια νύχτα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διασπάστηκε εν όψει της κρίσης.

Από τη μια είναι η κοινή νομισματική ένωση που ακολουθεί την Γαλλογερμανική επιθυμία για κοινή ανάπτυξη ως τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Από την άλλη είναι η Μεγάλη Βρετανία που στέκεται νευρικά απομονωμένη δίχως να επιθυμεί πια να «παίξει».

Πρόκειται για αποφασιστική εξέλιξη και εντελώς καινούργια για την Ευρώπη. Η ΕΕ ήταν συνηθισμένη σε ημιτελείς αποφάσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες λάμβαναν υπόψη τις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών. Αλλά αυτό το είδος των συμφωνιών τώρα μας τελείωσε. Όταν μιλάμε για λεφτά, η φιλία έρχεται δεύτερη.

Μπορεί βέβαια κάποιος να το διαβάσει διαφορετικά: Η ΕΕ επιτέλους έγινε ειλικρινής. Η κρίση ανάγκασε τους ευρωπαίους ηγέτες να αποχαιρετίσουν όλες αυτές τις τελετουργίες και τις υποκρισίες που έχουν διαμορφώσει την ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι άλλωστε αλήθεια πως η Βρετανία ήταν πάντα η μύγα στην ευρωπαϊκή σούπα; Πάντα ήθελαν να είναι εκεί, να μιλούν και να ασκούν επιρροή. Αλλά όταν ερχόταν η στιγμή για την πραγματική ενσωμάτωση με την προσχώρηση στο ευρώ, η απάντηση ήταν: «όχι ευρώ σας παρακαλώ, είμαστε βρετανοί!»

Στις μυριάδες συνόδους κορυφής στο παρελθόν, αυτή η αντίφαση συστηματικά αποσιωπούνταν με φιλικές χειρονομίες. Όχι πια. Η Βρετανία, η μητέρα της πραγματιστικής πολιτικής, η χώρα που πάντα περιφρονούσε τον ιδεαλισμό της ηπειρωτικής Ευρώπης, στριμώχθηκε στη γωνία και μάλιστα από όλους αυτούς τους «ιδεαλιστές» που περιφρονούσε. Η ερώτηση πλέον είναι απλή: Θέλετε να παραμείνετε μέρος της ΕΕ ή δεν θέλετε;

Η ευρωπαϊκή κρίση δημιούργησε ένα δημιουργικό μομέντουμ και βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας κάτι καινούργιου. Μια νέα Ευρώπη. Είναι η οντότητα που η Μέρκελ αποκαλεί «δημοσιονομική ένωση». Αλλά στην πραγματικότητα η Ευρώπη βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπή της σε ομοσπονδία κρατών. Ναι, οι ηγέτες της θα είναι η Γερμανία και η Γαλλία αλλά θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων. Αλαζονικές φλυαρίες με στόχο να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους τους πίσω στην πατρίδα, είναι πλέον καταστροφικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :