Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

«Το ΠΑΣΟΚ θα ανασυγκροτηθεί με την αποτυχία του Σαμαρά»

Μετά την αποτυχία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου οι πολίτες φαίνονται αποφασισμένοι να δοκιμάσουν μία νέα συνταγή και η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε φάση κυβερνήσεων συνεργασίας υποστηρίζει ο Νίκος Μπίστης στη συνέντευξη που παραχώρησε στo ...


iefimerida.gr. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως το κόμμα θα ανασυγκροτηθεί και σε αυτό θα βοηθήσει η βέβαιη αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμη αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη τονίζει πως είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο.

Ίσως είναι η πιο κρίσιμη περίοδος μεταπολιτευτικά. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό εφεξής;

Το καινούργιο στοιχείο κατά πάσα πιθανότητα είναι ότι μπαίνουμε σε φάση κυβερνήσεων συνεργασίας. Ενστικτωδώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι είναι τέτοιο το μέγεθος της κρίσης ώστε κανείς μόνος του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ταυτοχρόνως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών κι αυτή η καταγραφόμενη - για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις σε αυτή την έκταση – προτίμηση σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα τελεί υπό την συνεχή δοκιμασία της αποτελεσματικότητας. Όμως μετά την αποτυχία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου οι πολίτες φαίνονται αποφασισμένοι να δοκιμάσουν αυτή την συνταγή.

Πολλοί έχουν προβλέψει μέχρι τώρα, το τέλος του δικομματισμού αλλά διαψεύστηκαν. Εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα; Βλέπετε πολυδιάσπαση των μεγάλων κομμάτων;

Ο τόπος χρειάζεται δύο ισχυρούς πόλους, ένα κεντροαριστερό και ένα κεντροδεξιό. Μπορούμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε από τον άγονο δικομματισμό στον γόνιμο διπολισμό, που προϋποθέτει πολυκομματικούς πόλους, κοινά προγράμματα και κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο πόλος μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς θα συγκροτηθεί από δυνάμεις που κινούνται σήμερα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Και πέραν των άλλων θα την επιβάλλουν και οι αριθμοί γιατί από εδώ και εμπρός έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν θα έχει αυτοδυναμία. Ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει και την διάσπαση των μεγάλων κομμάτων. Η πολυσυλλεκτικότητα, που μέχρι πρότινος καταγραφόταν στα συν τους, τώρα αποτελεί βαρίδι και εμποδίζει την προγραμματική τους ανανέωση.

Κάποιοι προβλέπουν κυβερνήσεις συνεργασίας ίσως με πρωθυπουργό και πάλι τον Λουκά Παπαδήμο. Θα ήταν μια λύση;

Εκτιμώ βαθειά τον Λουκά Παπαδήμο. Αποτελεί εξ άλλου το ισχυρό ατού μιας κατά τα άλλα προβληματικής κυβέρνησης. Δεν μπορώ να αποκλείσω αυτήν την εκδοχή, που όμως θα αποτελεί ήττα της πολιτικής και απόδειξη αδυναμίας ανανέωσης του πολιτικού συστήματος. Οι τεχνοκράτες δεν μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να υποκαθιστούν τους πολιτικούς. Γιατί τότε αυτό που σήμερα γίνεται αποδεκτό, ως λύση ανάγκης, αύριο θα καταστεί πρόβλημα για την δημοκρατία. Τα κόμματα πρέπει να εκπαιδευτούν σε λύσεις συνεργασίας και να αναδείξουν άξιες ηγεσίες. Αυτήν την κραυγαλέα αδυναμία τους καλύπτουν λύσεις όπως αυτή του Λουκά Παπαδήμου.

Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ τελικά θα διασπαστεί; Και αν ναι, πριν ή μετά τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ πια δεν θα είναι το πολυσυλλεκτικό κόμμα μαμούθ που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Το ίδιο νομίζω ότι θα ισχύσει και για την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ θα περάσει την δοκιμασία της εκλογικής αποδοκιμασίας. Από την έκτασή της πολλά θα κριθούν μαζί και το θέμα της ηγεσίας στο βαθμό που ο Γ. Παπανδρέου θα αποφασίσει να ηγηθεί του κόμματος στις προσεχείς εκλογές. Το θέμα της ενότητας υποβόσκει και συμπλέκεται τόσο με αυτό καθ' εαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και με τις επί μέρους στοχεύσεις των επίδοξων διαδόχων του Παπανδρέου. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να προβλέψω είναι ότι ο χώρος θα συμπιεστεί, θα ταλαιπωρηθεί αλλά δεν θα εξαερωθεί. Με τον ένα η τον άλλο τρόπο, αργά και βασανιστικά είτε ως ενιαίο ΠΑΣΟΚ είτε δίνοντας τέλος στην συγκατοίκηση αντιθέτων απόψεων, θα ανασυγκροτηθεί. Θα το διευκολύνει και η βέβαιη αποτυχία του Σαμαρά.

Ποιός πιστεύετε ότι θα είναι ο καταλληλότερος να διαδεχθεί τον Παπανδρέου; (αν όχι όνομα, χαρακτηριστικά)

Δεν θα σας απαντήσω. Πόσο μάλλον όταν ένας από τους λόγους της αποστασιοποίησης μου από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν θέλω να αναμειχθώ σε μια μάχη διαδοχής όπου τα πολιτικά στοιχεία είναι υποβαθμισμένα. Ο Γ. Παπανδρέου στην πτώση του, συμπαρέσυρε και όλους τους δυνητικούς αντιπάλους του, οι οποίοι δεν είχαν το σθένος να διαφοροποιηθούν από τις αντιφατικές πολιτικές που κατά καιρούς ακολούθησε. Αν ένας είχε με σαφήνεια συγκρουστεί με τη ακολουθούμενη πολιτική και είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση τώρα θα είχε το αναμφισβήτητο προβάδισμα. Να θυμίσω ότι ο Σημίτης τρεις φορές συγκρούστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου για μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα και δυο φορές παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Οι επίδοξοι αρχηγοί δεν διαφοροποιήθηκαν ούτε για το καταστροφικό δημοψήφισμα.

Η πρόσφατη παρουσια του κ. Σημίτη σε εκδήλωση δική σας, του περιοδικού Μεταρρύθμιση, πυροδότησε νέα σενάρια. Βλέπετε επιστροφή του στην ενεργή πολιτική σκηνή;

Ο Κώστας Σημίτης παρακολουθεί πάντα τις εκδηλώσεις της Μεταρρύθμισης και ο Παρασκευάς Αυγερινός μας τιμά με την συμμετοχή του στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού. Ο Σημίτης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο. Θυμίζω τις τρείς τελευταίες παρεμβάσεις του με άρθρα που πρόβλεψαν μέχρι κεραίας τις εξελίξεις όταν άλλοι ήταν μακριά νυχτωμένοι. Καλό είναι να προστατεύσουμε όλοι αυτό το κεφάλαιο.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια :