Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Σεβαστός ο κ. Στεφανόπουλος, τους Έλληνες όμως δεν θα τους ρωτήσει κανείς;

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους Έλληνες πολίτες κυρίως για το ήθος, την συμπεριφορά και τις αρχές του. Ελάχιστες ήταν οι φορές στα δέκα χρόνια της θητείας του, που έκανε δημόσιες παρεμβάσεις οι οποίες ...


προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο, με πιο χαρακτηριστική, την προσφώνηση του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 90.
Γι αυτό και η τελευταία του δημόσια τοποθέτηση στην «Καθημερινή» με την οποία ζητά παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου αποκτά ξεχωριστή σημασία και αποτελεί το θέμα της ημέρας. «Η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση με ικανότητες που θα εργασθεί να τη βγάλει από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει», είπε προσθέτοντας ότι ο κ. Παπαδημος , διαθέτει τα προσόντα, το κύρος και τις γνωριμίες στο εξωτερικό για να επιτύχει τον στόχο. 
Ο κ. Στεφανόπουλος καλεί ουσιαστικά την ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς να σταματήσουν να ζητούν εκλογές και να αφήσουν τον κ. Παπαδήμο να εργαστεί απερίσπαστος για να μην βρεθούμε εκτός ευρωζώνης.
Όλα αυτά ίσως ήταν πολύ λογικά αν ο κ. Παπαδήμος κυβερνούσε μόνος του. Η έστω με μια κυβέρνηση τεχνοκρατών κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία. Εδώ όμως ο κ. Παπαδήμος είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που είναι κατά 80% κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου διετίας 2009-2011 με «τσόντες» από... εξωκοινοβουλευτικούς της ΝΔ (όπως η ίδια αρέσκεται να λέει) και ολίγη από ΛΑΟΣ. 
Μια κυβέρνηση την οποία αντιπολιτεύεται το ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα που τη στηρίζει. Μια κυβέρνηση που ακόμα και οι υπουργοί οι οποίοι προέρχονται από τον βασικό της κορμό-δηλαδή το ΠΑΣΟΚ- σκοτώνονται δημοσίως μεταξύ τους ενόψει της επόμενης ημέρας στο κόμμα τους.
Εκτιμά άραγε ο σεβαστός πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αυτό το σχήμα υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, όπως ο ίδιος λέει ότι θα ήταν καλύτερα; Μήπως θα ήταν ακόμα καλύτερα, αφού περάσουν από την Βουλή όσα πρέπει να περάσουν- όπως η Νέα Δανειακή Σύμβαση-να πάμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί ώστε οι πολίτες να πουν κι αυτοί την άποψη τους; 
Να μιλήσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που όπως είπε ο κ. Στεφανόπουλος είναι «άξιοι θαυμασμού και επαίνου για τη συγκράτηση που επιδεικνύουν έναντι των μέτρων φορολογίας που σχεδιάζονται πρόχειρα και πλήττουν τα μεσαία και κυρίως τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα».
Κι αν οι πολίτες δώσουν εντολή αυτοδυναμίας σε κάποιο κόμμα, τουλάχιστον να έχουν αποφασίσει εκείνοι για το πώς θέλουν να πορευτούν. Αν πάλι όχι, οι πολιτικές ηγεσίες τα βρήκαν μια φορά όταν χρειάστηκε. Θα υποχρεωθούν να τα ξαναβρούν και μια δεύτερη αφού αυτή την εντολή θα έχουν πάρει. 
Με τους πολίτες όμως που πληρώνουν, και ξαναπληρώνουν και ξαναπληρώνουν, να έχουν πει κι εκείνοι τη γνώμη τους για το πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :