Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Κον Μπετίτ: Να αποφασίσει η Βρετανία αν θέλει να είναι εντός ή εκτός της ΕΕ [Spiegel]

(Spiegel)– « Στον απόηχο του βρετανικού Βέτο στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκη, είναι διάχυτη η απογοήτευση της Ευρώπης σε σχέση με την βρετανική ισχυρογνωμοσύνη στην μάχη κατά της κρίσης χρέους. Εξέχοντα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ασκούν σκληρή κριτική στον ...


Βρετανό Πρωθυπουργό και του στέλνουν σαφές μήνυμα: Η Ευρώπη δεν σας χρειάζεται.

» ‘Ο Κάμερον είναι δειλός’ δήλωσε Daniel Cohn-Bendit, ‘Έχει παγιδεύσει τον εαυτό τους σε μια λαϊκίστικη γωνιά από την οποία δεν μπορεί πια να ελευθερωθεί’. Ενώ ο Elmar Brok δήλωσε πως ‘αν δεν μπορείς να ακολουθείς τους κανόνες, καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό’

Όμως παρά την απογοήτευση, το μήνυμα είναι σαφές: Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν θα καταρρεύσει εξαιτίας ενός πείσματος του Κάμερον. Οι επικριτές του Κάμερον στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα στο Λονδίνο: Αν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να προχωρήσουμε και δίχως εσάς.

Με τη κριτική αυτή ελπίζουν πως η Βρετανία θα αλλάξει στάση και θα καταλάβει πως είναι τρομακτικό λάθος να γυρνάνε την πλάτη στην Ευρώπη.

» Ο Manfred Weber, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος είναι ενοχλημένος με την ρητορική του Καμερον. ‘ Η Βρετανία κυρίως βλάπτει τον εαυτό της’ δήλωσε. Οι Βρετανοί πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θέλουν αν είναι στην ΕΕ ή όχι. ‘Το παιχνίδι του από τη μια να θέλεις να έχει λόγο για τα πάντα και από την άλλη να μην δέχεσαι κανένα συμβιβασμό δεν είναι αποδεκτό μακροπρόθεσμα’ δήλωσε. ‘ Δεν μπορείς να είσαι ολίγον έγκυος’.

» ‘Τώρα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Βρετανία, με την εφαρμογή σκληρών κανόνων, και να τους αναγκάσουμε να αποφασίσουν αν θέλουν να είναι εντός ή εκτός της ΕΕ’, δήλωσε ο Cohn-Bendit»

Δεν υπάρχουν σχόλια :