Ο παλιός χρόνος ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στον νέο και οι Ελληνες υποδέχονται αυτή την αλλαγή με την πεποίθηση ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι όχι μόνο δύσκολη όπως η προηγούμενη αλλά η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Παράγοντες του ...
οικονομικού επιτελείου, διεθνείς οργανισμοί και ο επιχειρηματικός κόσμος επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες προοπτικές, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα το τοπίο στην οικονομία τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Προβλέπουν ότι στο διάστημα αυτό η ελληνική οικονομία θα πιάσει πάτο. Οι πρωτοφανείς φορολογικές επιβαρύνσεις και οι οδυνηρές περικοπές μισθών και συντάξεων θα αποτυπωθούν πλήρως στα εισοδήματα των νοικοκυριών, βυθίζοντας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το οικονομικό περιβάλλον στο σύνολό του.
Ακόμη και τότε όμως δεν θα έχει σημάνει οριστικά το τέλος του κατήφορου. Η Ελλάδα δεν θα έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Η μάχη της επιβίωσής της που ισοδυναμεί με την παραμονή της στο ευρώ δεν θα έχει κριθεί. Και ο πάτος του πρώτου εξαμήνου ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινός και εύθραυστος αν τους επόμενους κρίσιμους μήνες δεν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα αλλάξει τις δομές της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και θα στείλει πολλαπλά θετικά μηνύματα στις αγορές, λένε αξιόπιστοι κύκλοι των οικονομικών υπουργείων.
Το «σήμα» αυτό έστειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προαναγγέλλοντας στροφή της οικονομικής πολιτικής προς την ανάπτυξη από το ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Την ίδια ανάγκη αναγνώρισε, από το ίδιο βήμα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν κάνοντας αυτοκριτική για τον μονόπλευρο προσανατολισμό του Μνημονίου υπέρ των φόρων και των περικοπών μισθών τον πρώτο ενάμιση χρόνο της εφαρμογής του.
Κρίσιμη τριετία. SOS εκπέμπει και το υπουργείο Ανάπτυξης, παράγοντες του οποίου τονίζουν ότι το 2012 θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία. Επισημαίνουν ότι για να είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και να διασφαλισθεί έτσι η παραμονή της στο ευρώ απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 2,5% τα επόμενα χρόνια. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η Ελλάδα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από δύο ή τρία χρόνια, στις αγορές εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ροές ξένων επενδύσεων που τώρα είναι παγωμένες. Ο δύσκολος αυτός στόχος απαιτεί όμως να ξεκινήσει αμέσως από την αρχή του 2012 μια μεταρρυθμιστική επανάσταση που θα αλλάξει τις δομές της ελληνικής οικονομίας και θα καθιερώσει συνθήκες διαφάνειας στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας, στη φορολογία και τη Δημόσια Διοίκηση. Πρόκειται για μέτρα που πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία από το 45% που είναι σήμερα στο 55% και σταδιακά ακόμη περισσότερο στο 65% εις βάρος του δημόσιου. Μέτρα όπως η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η κατάργηση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και τη φορολογία θεωρούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αξιοπιστίας στους επενδυτές και τις ξένες αγορές ώστε να αρχίσουν σιγά σιγά να ξαναβάζουν στα πλάνα τους την Ελλάδα.
Το σενάριο εφιάλτης. Αν, αντίθετα, ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές διαρκέσει 6 έως 10 χρόνια, όπως συνέβη στο παρελθόν με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που προχώρησαν σε μεγάλο κούρεμα του χρέους τους προς τους πιστωτές τους, το παιχνίδι θα έχει χαθεί λένε οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο αποκλεισμός για τόσο μεγάλο διάστημα από τα διεθνή κεφάλαια θα καταδικάσει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης ασθενικούς, κάτω του 1%, που δεν επαρκούν για την έξοδο από το τούνελ. Μια τέτοια εξέλιξη σε περιβάλλον σκληρής λιτότητας εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει σοβαρά τις ήδη ευάλωτες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις που θα οδηγούσαν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν στην περίπτωση αυτή.
Η ευρωπαϊκή στήριξη. Στο επιτελείο του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι καλείται να διαχειριστεί την κρίση στο ασφαλές περιβάλλον που της παρέχει η οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στο ευρώ, κάτι που δεν συνέβαινε με τις οικονομίες τύπου Αργεντινής που κήρυξαν χρεοκοπία στο παρελθόν και αθέτησαν τις υποχρεώσεις στους προς τους ξένους πιστωτές τους. Θεωρούν ότι κομβικό σημείο για τη χώρα ήταν η αναγνώριση από τους εταίρους μας της ανάγκης να δοθεί βάρος στο σκέλος της ανάπτυξης που είχε υποβαθμισθεί στο πρώτο Μνημόνιο του 2010. Μιλούν για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες – με καθοριστική τη συμβολή της Γερμανίας – για την απελευθέρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα, την προώθηση των προγραμμάτων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (που θα αρχίσει να τρέχει τον Ιανουάριο) όπως και για το Επενδυτικό Ταμείο που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα με ευρωπαϊκή προίκα 1,5 δισ. ευρώ. Τα εργαλεία αυτά θεωρούν στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι μπορούν να στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας στο δύσκολο διάστημα των επόμενων μηνών και μέχρι να «ξεκλειδώσουν» οι αγορές.
Του Σεραφείμ Πολίτη // στα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου