Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΣΟΚ στην Κρήτη ... από το "κανόνι" που απειλεί την Thomas Cook

Σαν βόμβα έσκασε χθες στους φορείς τουρισμού της Κρήτης η είδηση ότι ο βρετανικός τουριστικός κολοσσός Thomas Cook Group βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας! 
Η ανακοίνωση της εταιρείας πως ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες έτσι ώστε να αποφύγει την πτώχευση άναψε φωτιές στο νησί, αφού ένα 

τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό, με δεδομένο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κάθε χρόνο φέρνει στην Κρήτη περισσότερους από 350 χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Η "Ν.Κ." επικοινώνησε χθες με τον Μανόλη Παπακαλιάτη, τουριστικό πράκτορα που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Thomas Cook. «Η ζημιά για τον κρητικό τουρισμό, αν βάλει λουκέτο η Thomas Cook, θα είναι ανυπολόγιστη. Μόνο στην Κρήτη από χώρες της Ευρώπης και κυρίως από Αγγλία, Γερμανία και Σκανδιναβία φέρνει περίπου 350 χιλιάδες τουρίστες το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν και πόσα χρήματα θα χαθούν για το νησί».
Ο κ. Παπακαλιάτης ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος, πιστεύοντας ότι οι τράπεζες θα δώσουν στην εταιρεία τα χρήματα που χρειάζεται για να βγει από τη δύσκολη θέση. Σημειώνεται πως η Thomas Cook Group χρωστά πάνω από 1 δισ. στερλίνες.
Γνωστός ξενοδόχος της πόλης του Ηρακλείου, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε χθες στη "Ν.Κ." πως μια ενδεχόμενη πτώχευση της Thomas Cook θα ήταν τραγική. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα ήταν σαν να πτωχεύει μία μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης». Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει μόνο το βρετανικό τμήμα της εταιρείας και πως οι Γερμανοί που έχουν αγοράσει την εταιρεία δεν πρόκειται να επιτρέψουν την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού, ο οποίος, όπως πρόσθεσε ο ξενοδόχος, «είναι ο δεύτερος σε δύναμη tour operator σε όλη την Ευρώπη, αξιόπιστος και αξιόχρεος».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια :