Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τέσσερις κομβικές ημερομηνίες έως τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου



1. Η 23η Νοεμβρίου, πρόκειται για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει δύο πράγματα: πρώτον ένα σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και δεύτερον μια 


συμβουλευτική έκθεση για την εντόνως διαφιλονικούμενη ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων στο μέλλον!

2. Η 29η και 30ή Νοεμβρίου, κατά την οποία συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin. Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν στο Eurogroup θα πρέπει να οριστικοποιήσουν ένα σαφές, πλήρες, ικανό, κατανοητό και πειστικό σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης ανακοινώνοντας πρώτον ένα μηχανισμό παροχής υπηρεσιών... πρώτων βοηθειών προς τις χώρες που «ματώνουν» για να προωθήσουν τα ομόλογά τους στις διεθνείς αγορές. Θα πρέπει επίσης να πείσουν τις μεγάλες πιστώτριες χώρες, όπως είναι η Κίνα που διαθέτει συναλλαγματικά διαθέσιμα άνω του 1 τρισ. δολαρίων, να επενδύσουν στα ομόλογα που θα εκδώσει το EFF, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή.

3. Η 7η και 8η Δεκεμβρίου, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη Μασσαλία της Γαλλίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Στη συνάντηση αυτή Μέρκελ και Σαρκοζί θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την κοινή στάση τους στη σύνοδο, ουσιαστικά να δώσει ο γάλλος πρόεδρος λευκή επιταγή στη Μέρκελ για να χειριστεί κατά το δοκούν την κρίση. Και βεβαίως να της παρουσιάσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι για να εισέλθει ο κ. Σαμαράς στην αίθουσα που θα συνεδριάσει το ΕΛΚ θα πρέπει να κρατά αντίγραφο του υπογεγραμμένου από τον ίδιο και τον κ. Παπανδρέου εγγράφου περί τήρησης των υπεσχημένων προς τους εταίρους ελληνικών υποχρεώσεων.

4. Η 8η Δεκεμβρίου, κατά την οποία συνεδριάζει στη Φραγκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εδώ το μπαλάκι το έχει ο Μάριο Ντράγκι. Μια δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μηνός μείωση των ευρωεπιτοκίων από το νέο πρόεδρο της ΕΚΤ θα αποτελέσει την καλύτερη παρακαταθήκη για μια σαρωτικά πειστική σύνοδο κορυφής. Με το όπλο της ΕΚΤ να καπνίζει, η εικόνα ενότητας και βούλησης για την υπέρβαση της κρίσης, που θα δώσουν την επομένη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα είναι απίστευτα ενισχυμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :