Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

SOS:Το facebook διατηρεί τα ίχνη όλων των κινήσεων των χρηστών του, ακόμη κι όταν αυτοί τα έχουν σβήσει

Το facebook διατηρεί τα ίχνη όλων των κινήσεων των χρηστών του, ακόμη κι όταν αυτοί τα έχουν σβήσει, διαπίστωσε ο Μαξ Σρεμς, ένας 24χρονος φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αφού ανέλυσε τα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει για το πρόσωπό του ο εν λόγω ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης. 
Ετσι το facebook απειλείται τώρα


– θεωρητικά – με πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες του facebook, o Σρεμς είναι ένας από τους ελάχιστους που κατάφεραν να πάρουν από τον ιστότοπο τα προσωπικά δεδομένα τους που έχει καταγεγραμμένα – στην προκειμένη περίπτωση, έναν φάκελο 1.222 σελίδων με όλες τις δραστηριότητές του στο facebook, ακόμη κι αυτές που πίστευε πως είχε σβήσει! «Οταν σβήνουμε κάτι στο facebook, το μόνο που κάνουμε είναι να το κρύβουμε από τον εαυτό μας», εξηγεί.

Αφού μελέτησε το θέμα στο πλαίσιο των νομικών σπουδών του, ο Σρεμς αποφάσισε τον Αύγουστο να καταγγείλει το facebook για καταχρηστική κατοχή προσωπικών δεδομένων ενώπιον της Αρχής Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής (DPC) στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ιστοτόπου. «Οταν μια επιχείρηση εγκαθίσταται σε μια χώρα, οφείλει να σέβεται τους κανόνες της», εξηγεί ο φοιτητής της Νομικής. Εντόπισε 22 σημεία στα οποία το facebook παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και προσέφυγε στην ιρλανδική Αρχή, η οποία θα εκδώσει τη γνωμοδότησή της την ερχόμενη χρονιά. Ο ιστότοπος κινδυνεύει με πρόστιμο 100.000 ευρώ, όμως μόνο θεωρητικά, αφού «το πρόβλημα είναι ότι ο θεσμός αυτός (η DPC) δεν έχει πολλά νομικά μέσα για να υποχρεώσει το facebook», λέει ο Σρεμς. Η DPC δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει τις παραβιάσεις των κανονισμών από το facebook, να του ζητήσει να προβεί σε αλλαγές και, αν δεν τις κάνει, να επιβάλει το πρόστιμο.

Ο Σρεμς εξηγεί ότι η νομική αυτή αντιπαράθεση οφείλεται στις διαφορετικές αντιλήψεις για τη χρήση των δεδομένων που έχουν επικρατήσει στις δύο όχθες του Ατλαντικού. «Πρόκειται για σύγκρουση πολιτισμών», λέει. «Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν την έννοια της προστασίας των δεδομένων. Γι’ αυτούς, όποιος έχει δικαιώματα στα δεδομένα, τα διαθέτει κατά το δοκούν. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν τα βλέπουμε έτσι τα πράγματα…».

Το facebook απάντησε στις καταγγελίες του Μαξ Σρεμς επικαλούμενο τεχνικές δυσκολίες ή το επαγγελματικό απόρρητο. Η αίτηση γνωστοποίησης δεδομένων που υπήρχε ονλάιν και επέτρεψε στον φοιτητή να πάρει τις 1.222 σελίδες που τον αφορούσαν, εξαφανίστηκε, καθιστώντας πλέον αδύνατο, για όποιον χρήστη θα το επιθυμούσε, να πάρει τον φάκελο με τα προσωπικά δεδομένα του. Εντούτοις ο Σρεμς δεν έχει βγει από το facebook. «Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια καταπληκτική επινόηση», εξηγεί. «Δεν είναι λύση να τα στερηθείς, πρέπει μάλλον να χαλιναγωγηθεί αυτός που βρίσκεται σε θέση ισχύος και να υποχρεωθεί να σέβεται τους κανόνες».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ... /Τα έβαλε με το facebook/

Δεν υπάρχουν σχόλια :