Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Οι 20 επόμενες ημέρες θα κρίνουν το ευρώ

Το κρισιμότερο εικοσαήμερο της μεταπολεμικής Ιστορίας της ζει η Ευρώπη. Η προοπτική μιας βίαιης ανατροπής της εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με τη δημιουργία της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα) για να 


φθάσει στην υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος, είναι περισσότερο από ορατή.

Η κρίση χρέους έχει επιμολύνει πλέον τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, που κινδυνεύουν κι αυτές με αποβολή από το διεθνές σύστημα πιστώσεων. Ως καταληκτική ημερομηνία δράσεων για τη διάσωση της Ευρώπης και του ευρώ προβάλλει πλέον η σύνοδος κορυφής της ΕΕ της 9ης Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια σύνοδο υπαρξιακής σημασίας για την ευρωζώνη και το ευρώ. Οι επιθέσεις κατά των αγορών ομολόγων των θεωρούμενων ως ευάλωτων για επιμόλυνση χωρών, όπως και οι επιθέσεις κατά του ευρώ αναμένεται να κλιμακωθούν το προσεχές εικοσαήμερο, καθώς οι αγορές θα περιμένουν μια πειστική απάντηση για τη βούληση της Ευρώπης να διατηρήσει τη σημερινή μορφή και δομή διακρατικών συνεργασιών τις οποίες έχει πετύχει προϊόντων των δεκαετιών ειρήνης και προόδου που μεσολάβησαν από τη μεγάλη καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :