Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η ακροδεξιά Σάρα Πέιλιν είναι ηθική αυτουργός του μακελειού της Αριζόνα!

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα ή την ψυχολογική κατάσταση του δράστη, ο πολιτικός χαρακτήρας της επίθεσης επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Σάρα Πέιλιν να αφαιρέσει από τη σελίδα της στο Facebook τον χάρτη με τις 20 Πολιτείες που είχε θέσει στο στόχαστρο πριν από τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές.
Ανάμεσά τους ήταν και η Αριζόνα της «Γκάμπι» Γκίφορντς.
«Προσευχόμαστε όλοι για τα θύματα και τις οικογένειές τους, για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη» δήλωσε η Πέιλιν την Κυριακή.
Στα blogs και στα τηλεοπτικά τοκ-σόου, όμως, η συζήτηση έχει ανάψει για την ...........
...................
«πολιτική κουλτούρα» αυτών των συμβολισμών.
Αυτό που θεωρείται ότι προκάλεσε την επίθεση κατά της Γκίφορντς ήταν ότι ψήφισε τη μεταρρύθμιση της υγείας και ότι είναι αντίθετη στην πολιτική που ακολουθεί η κυβερνήτης της Αριζόνα στο θέμα της μετανάστευσης.
Πριν από δέκα ημέρες, είχε εκφράσει στον βουλευτή και φίλο της Τζέιμς Μόραν τους φόβους της για το κλίμα που επικρατεί στην Πολιτεία. Η εκστρατεία της Σάρα Πέιλιν την είχε σοκάρει.
«Όταν οι άνθρωποι κάνουν τέτοιου είδους πράγματα, πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές συνέπειες», δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο.
Η ΝτιΑν Χατς, ιδρυτικό στέλεχος του Tea Party στο Τούσον, διαβεβαιώνει ότι το κίνημα δεν υποστηρίζει τη βία. Στο MSNBC όμως, και σε άλλα κανάλια όπου οι παρουσιαστές υποστηρίζουν προοδευτικές θέσεις, δίνουν έμφαση αυτές τις ημέρες στην απειλή που συνιστά η «οργή» που εκπέμπεται από το κίνημα αυτό.

Στο Fox News πάλι, το κανάλι του υπερσυντηρητικού Ρούπερτ Μέρντοκ, προτιμούν να μιλούν
για τον διαταραγμένο χαρακτήρα του δράστη και τους ήρωες που απέτρεψαν ένα μεγαλύτερο μακελειό.

Για τον Λάρι Σάμπατο, καθηγητή πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, η Σάρα Πέιλιν υπέστη σοβαρό πλήγμα από την επίθεση αυτή.

«Πέρα από τους ακτιβιστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δεν υπάρχει στέλεχος που να επιθυμεί την υποψηφιότητά της για την προεδρία. Η Πέιλιν έχει ταυτιστεί πλήρως με τα πιο ακραία στοιχεία του κόμματος. Όλοι ξέρουν ότι απέναντι στον Ομπάμα θα γνώριζετη συντριβή» εκτιμά.

Ο χρόνος πιέζει την Πέιλιν. Θεωρητικά, μπορεί να περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το χρίσμα. Ήδη όμως λαμβάνει προσκλήσεις για να λάβει μέρος σε συζητήσεις με άλλους πιθανούς υποψήφιους ενόψει της πρώτης προκριματικής εκλογής που θα διεξαχθεί στις αρχές του 2012 στην Αϊόβα.

«Σε αυτή τη χώρα κάποτε τιμούσαμε την ικανότητα σκέψης μέσα από την πολιτική», λέει ο Στιβ Κλέμενς, ένας φιλελεύθερος μπλόγκερ και διευθυντής του New American Foundation. «Σήμερα τιμούμε την άγνοια. Και η Σάρα Πέιλιν φέρει τεράστια ευθύνη γι' αυτό».

Κατά την άποψή του, η Πέιλιν και το Tea Party θα οδηγηθούν στο περιθώριο, μέχρι τότε όμως θα αγωνιστούν σκληρά.

Ο Μαρκ Μπλιτ, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Μπράουν, έχει μια ελαφρώς διαφορετική εκτίμηση. Σε μια εβδομάδα, λέει, οι Αμερικανοί δεν θα μιλούν πια για την επίθεση, αλλά για την ανεργία, για το έλλειμμα και για την τιμή του πετρελαίου.

«Ήρθε το τέλος της Πέιλιν;» αναρωτιέται. «Μάλλον όχι».

Την υπεράσπιση της Πέιλιν ανέλαβε ο σχολιαστής του Fox News Γκλεν Μπεκ. Αφού διάβασε στη δημοφιλή ραδιοφωνική του εκπομπή τα email που αντάλλαξε με την ηγέτιδα του Tea Party, προσφέρθηκε να της παράσχει τις υπηρεσίες της εταιρείας ασφαλείας που διευθύνει (διαβάζοντας μάλιστα στον αέρα και το όνομα της εταιρείας).

«Σας παρακαλώ, φροντίστε την ασφάλεια τη δική σας και της οικογενείας σας» είπε. «Μια επίθεση εναντίον σας θα οδηγούσε στην κατάρρευση της δημοκρατίας μας».

Αλλά και πολλοί Αμερικανοί μπλόγκερ καταγγέλλουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τους υπερσυντηρητικούς του Tea Party, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τη δημιουργία κλίματος που υποκινεί τη βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :