Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ποιά..απομόνωση; Το Facebook κοινωνικοποιεί!

Σε αντίθεση με την άποψη ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς δεσμούς, μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τους ενισχύουν και μάλιστα με μοναδικό τρόπο και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. ........

.................Η γρήγορη εξάπλωση του Facebook, που διαθέτει παγκοσμίως περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες, έχει προκαλέσει ανησυχία για την πιθανή αρνητική του επίδραση, αλλά οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τέξας έχουν καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα.

"Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι το Facebook δεν αντικαθιστά τις διαπροσωπικές σχέσεις- με τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους", λέει ο Σ. Κρεγκ Γουότκινς, βοηθός καθηγητή Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και επικεφαλής της έρευνας."Ουσιαστικά, θεωρούμε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία πώς τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν ευκαιρίες για νέες μορφές έκφρασης, οικειότητας και επικοινωνίας".

Οι ερευνητές ρώτησαν 900 φοιτητές και πρόσφατα αποφοιτήσαντες για τον τρόπο που επικοινωνούν στο Facebook και για τους χρήστες τους οποίους επιλέγουν για να επικοινωνούν.

Διαπίστωσαν ότι παρότι περίπου ο ίδιος αριθμός γυναικών και ανδρών χρησιμοποιούν το Facebook, το κάνουν με διαφορετικό τρόπο.

Ο Γουότκινς πρόσθεσε ότι η αυξημένη χρήση του Facebook δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις, καθώς οι νεαροί χρήστες του αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στο Facebook σε έναν όλο και ευρύτερο κοινωνικό κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :