Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Και στο νομό Χανίων το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει φοίνικες

Χανιά
Ενάμισι χρόνο μετά την εμφάνισή του στο νομό Χανίων, ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος, μεγάλος εχθρός των φοινικόδεντρων, έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά σε όλο το νομό. .............

...............Στην πόλη των Χανίων, το σκαθάρι έχει ξεράνει φοίνικες στη συνοικία Νέα Χώρα, στην Πλατεία 1866, έξω από το ωδείο, στην Πλατεία Δικαστηρίων και σε διάσπαρτες συστάδες. Από την περιοχή του Πλατανιά όπου πρωτοεμφανίστηκε, έχει πλέον φτάσει στις Καλύβες και στα δυτικά του νομού έως τον Δραπανιά. Τα φοινικόδεντρα ξεραίνονται και στους Δήμους Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Ακρωτηρίου και Μουσούρων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Παντελής Βογιατζάκης, οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ξενόφερτου εντόμου δεν υπάρχει. Όπως εξήγησε, η ευθύνη και η δαπάνη για την εξολόθρευσή του -όπου αυτό είναι εφικτό- βαραίνει τους ιδιοκτήτες των φοινικόδεντρων.

Οι περισσότεροι όμως ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αυτό. Οι ψεκασμοί, το κλάδεμα και η χρήση καλαθοφόρου οχήματος, τα μόνα μέσα που μπορούν να σώσουν τα δέντρα, κοστίζουν τουλάχιστον 300 ευρώ ανά φοίνικα.

Στο νομό Αττικής, το ξενόφερτο έντομο έχει καταστρέψει δεκάδες φοίνικες στη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα, το Ελληνικό, το δήμο Αθηναίων, ακόμα και στον Ωρωπό.

Το σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.

Τα θηλυκά του εντόμου γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες  ανοίγουν στοές στο εσωτερικό του φοίνικα, οι οποίες φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο και προκαλούν τελικά το θάνατο του δέντρου.

Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Ωστόσο οι ήχοι που παράγουν οι κάμπιες καθώς καταστρέφουν το ξύλο μπορεί να γίνουν αντιληπτοί αν κανείς ακουμπήσει το αυτί του στο δέντρο.

Για την καταπολέμηση του σκαθαριού χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις εντομοκτόνα που τοποθετούνται στη βάση του φοίνικα, ή ακόμα και συσκευές που θερμαίνουν το δέντρο με μικροκύματα χωρίς να το βλάπτουν.

Συχνά, όμως, απαιτείται η προσεκτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων δέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :