Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η Συμμαχία για τις σπατάλες στην υγεία

Η άμεση περικοπή της σπατάλης και της διαφθοράς στον τομέα των προμηθειών υγείας των δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων, άρα και η κατ΄ επέκταση επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, αποτελεί εθνική υπόθεση. 
Το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Δυστυχώς οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση δεν εκπληρώνονται. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος δήλωσε πρόσφατα ότι «οι δαπάνες του 2010 ξεφεύγουν».
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της .....................
.......................
Ελλάδας, καταλογίζοντας στη χώρα μη συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία που αφορά τις προμήθειες ιατρικού υλικού από τα νοσοκομεία, στα οποία ταυτόχρονα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις λόγω της άρνησης πολλών προμηθευτών να παραδώσουν φάρμακα και υλικά.
 Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι χρειάζεται μια πολύ ευρύτερη και περισσότερο αποφασιστική μεταρρύθμιση, η οποία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
· Καθιέρωση της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου, ώστε να κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος μεταξύ φαρμακευτικών συμφερόντων και ιατρικής πράξης.
 · Μηχανοργάνωση ολόκληρου του συστήματος παροχής ιατρικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταγράφονται ανώνυμα όλες οι ιατρικές πράξεις και τα υλικά και φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτές.
 · Άμεση διαμόρφωση, με διεθνή ανοικτή συλλογή προσφορών, τιμών αναφοράς για τα βασικά ιατρικά αναλώσιμα.
· Ρύθμιση των τιμών των γεννόσημων φαρμάκων ώστε να επιτευχθεί η προώθησης τους, σε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία. Οι τιμές των φαρμάκων αυτών, στις χώρες της ΕΕ κυμαίνονται στο 60% των τιμών των πρωτοτύπων φαρμάκων.
· Ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού για τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό καρτέλ στις τιμές των ιατρικών αναλωσίμων.
Τέλος θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για την συνέχιση, ακόμα και σήμερα, μέσα στην κρίση, του φαινόμενου προμήθειας πάσης φύσεως εμφυτεύσιμων υλικών, σε τιμές πολλαπλάσιες του μέσης τιμής διάθεσης, στις χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :