Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η Ταραχώδης Ιστορία Του #logo31

Logo31Όπου η ΟΝΝΕΔ προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό σχεδιασμού του επόμενου logo της, δημιουργώντας άθελά της ένα meme

Τι ήθελε η ΟΝΝΕΔ; Να μοιάσει μοντέρνα, να πλασαριστεί ως οργάνωση που ζει τον παλμό της εποχής. Έστησε διαγωνισμό για το νέο της λογότυπο μέσω ίντερνετ, σε ανοιχτή ψηφοφορία, με εξίσου ανοιχτή συμμετοχή, και μοναδική δικλείδα ασφαλείας ότι από όοολα τα υποψήφια λογότυπα, ο νικητής δεν θα έβγαινε απευθείας από την δημόσια ψήφο, αλλά τα ..........
......... 3 πρώτα θα πέρναγαν από την κρίση μιας επιτροπής, που θα αποφάσιζε. Και την -ιντερνετικής ελευθερίας- πίτα ολόκληρη, και τον -συγκεντρωτικής εξασφάλισης- σκύλο χορτάτο.

Μόνο που το ίντερνετ έχει έναν περίεργο τρόπο σε ξεφτιλίζει αν δεν ξέρεις πώς να του φερθείς.

Έτσι λοιπόν, στη διάρκεια του περασμένου διημέρου, ανακαλύφθηκε το #logo31 της Μαρίας Θ. Κωνσταντινίδου. Τι είναι το logo31, ρωτάς; Είναι η μαγεία που βλέπεις παραπάνω. Κοίτα την ξανά, προσεκτικά, άσε το μυαλό σου να την αφοιμοιώσει και να την επεξεργαστεί..

Η γραφιστική επιπέδου χαμηλότερου ακόμα κι από φυλλάδια συνοικιακού σουβλατζίδικου μου θυμίζει τις επικεφαλίδες των εργασιών που έκανα με το Word για το σχολείο όταν πήγαινα Α' Γυμνασίου (και αυτό είναι παλιά, μιλάμε για 15 χρόνια πίσω). Η κλισαρισμένα γλυκανάλατη συνθηματολογία έρχεται κυματιστή και με χρυσογάλανη επικάλυψη, συνδυασμός που κυριαρχεί σε όλο αυτό το μεγαλούργημα. Στο οποίο μάτι βγάζει το ντεγκραντέ κόκκινο παραλληλόγραμμο που οριοθετείται από διακεκομμένες γραμμές και βρίσκεται στα δεξιά αυτού καραβιού-γείωσης (δεν είμαι σίγουρος τι από τα δύο είναι) χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Επίσης, κόκκινο; Αλήθεια; Κερασάκι στην τούρτα, ο πένθιμος σταυρός πάνω από το Δ, ενδεχομένως ευρισκόμενος εκεί ώστε να συμβολίσει τον θάνατο του κόκκινου πλαισίου ακριβώς από κάτω, που με τη σειρά του συμβολίζει την κομμουνιστική αριστερά που έχει έρθει στα δεξιά.

Αναγνώστη, όπως διαπιστώνεις το βάθος του έργου είναι ανείπωτο, και οι ερμηνείες ατελείωτες. (Δες και τις εντελώς καλτ εφαρμογές του λογότυπου, όπως μαξιλαράκι για να κάθεσαι. Μαγεία σου λέω.)
Αυτή η κανιβαλιστική διάθεση έσπρωξε ένα μεγάλο ιντερνετικό κύμα να προωθήσει μέσω Twitter, μέσω facebook, μέσω blogs, την ιδέα "ας βγάλουμε το #logo31 πρώτο". Και πριν βιαστείς να πεις "τι κοροϊδεύετε ρε, κάντε το καλύτερα εσείς", σε καλώ να ξανακοιτάξεις με προσοχή το λογότυπο. Σε διαβεβαιώ, μπορούμε. Κι εσύ μπορείς. Κι ας μην έχεις σχεδιάσει ούτε γραμμή στη ζωή σου. Απόλαυσε το Κίνημα #logo31:









Φυσικά το #logo31 έγινε μοναδικό και αδιαμφισβήτητο trending topic στο ελληνικό twitter. Και εξίσου φυσικά, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να περάσει όντως πρώτο στην ψηφοφορία. Όταν έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου η διαφορά ήταν ήδη αρκετά μεγάλη από τον δεύτερο, ώστε το Κίνημα #logo31 αποφάσισε να στρέψει την προσοχή του σε άλλα άθλια λογότυπα, με τα οποία θα γέμιζε την τριάδα που θα κρίνουν αργότερα ειδικοί. Το σχέδιο ήταν τέλειο.

Ήταν;

Η ΟΝΝΕΔ, νωρίς χθες το βράδυ, κατέβασε από τη σελίδα της ψηφοφορίας το logo της καρδιάς μας, σε κίνηση μάλλον πανικού και απόγνωσης (ύστερα από "παράκληση" της Μαρίας), ενώ νωρίτερα, στη συζήτηση στη σελίδα του logo31 ΟΝΝΕΔίτης δήλωνε πως "στη δημοκρατία πρέπει να μπαίνει ένα όριο" και άλλοι σύντροφοί του νόμιζαν πως είχαν μπει στην ψηφοφορία ΠΑΣΠίτες για αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Πριν λίγες μέρες η οργάνωση διακήρυττε την επιθυμία της για μια ανοιχτή διαδικασία ανάμεσα σε ανθρώπους απλούς, εμένα κι εσένα ρε αδερφέ, και τώρα που δεν της άρεσε το αποτέλεσμα, ξεκαρφιτσώνει με το έτσι θέλω το νικητή!





Ήδη έχει εμφανιστεί αίτηση που ζητά την επιστροφή του #logo31 στη θέση του, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως προέβλεπε ο κανονισμός. Και, στο μεταξύ, οι προσπάθειες στρέφονται σε μερικά άλλα διαμάντια της ψηφοφορίας.

Όπως το δυσλεκτικό logo18 (ΟΝΔΝΕ!),



τον έγκυο Πήγασο του logo95,



το 'πουλί της χούντας' logo 127,



τα φαιδρά αυτά comic sans του logo142,



το "εγώ είμαι αφίσα για boyband, δεν ξέρω τι κάνουμε εδώ" logo218,



ή, γοητευτικότερα όλων, την παραπέμπουσα στα SS απόπειρα του logo206.



Η ψηφοφορία λήγει στις 21 Οκτωβρίου, αλλά αρκετά συμπεράσματα για το πώς να (μην) λειτουργείς στο ίντερνετ έχουν ήδη βγει.

Και, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ένα ελληνικό ιντερνετικό meme είναι γεγονός.
/ / yupi.gr/plaka / / 

Δεν υπάρχουν σχόλια :