Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πρώτη δοκιμή εμβρυακών βλαστοκυττάρων σε ανθρώπους


Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έλαβε το πράσινο φως για την πρώτη θεραπευτική χρήση βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από έμβρυα. Ο πρώτος από τους ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλικής στήλης ήδη υποβάλλεται μυστικά στη θεραπεία στην Ατλάντα. ...........

......................«Όταν αρχίσαμε να εργαζόμαστε με ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα το 1999, πολλοί προέβλεπαν ότι θα περνούσαν αρκετές δεκαετίες πριν μια τέτοια κυτταρική θεραπεία εγκριθεί για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους» δήλωσε ο Τόμας Οκάρμα, πρόεδρος της εταιρείας Geron.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Geron έλαβε άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για δοκιμές έως και σε επτά αμερικανικά νοσοκομεία.

Βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών ή άλλους ιστούς έχουν δοκιμαστεί και παλαιότερα σε ανθρώπους. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που θα χορηγηθούν σε ασθενείς κύτταρα από έμβρυα, τα οποία θεωρούνται πιο «ευέλικτα» από τα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων, και μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα βλαστικά κύτταρα θα φέρουν επανάσταση στην Ιατρική.

Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιεί η Geron προήλθαν από έμβρυα τα οποία περίσσεψαν από κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα κύτταρα αρχικά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και υποβλήθηκαν σε μοριακούς χειρισμούς ώστε να μετατραπούν σε πρόδρομα κύτταρα του νευρικού συστήματος.

Η ελπίδα είναι ότι τα κύτταρα θα μεταναστεύσουν στο σημείο του τραύματος στη σπονδυλική στήλη και θα αναλάβουν την αναγέννηση του κατεστραμμένου τμήματος του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.

Ο πρώτος στον κόσμο ασθενής στον οποίο θα δοκιμαστεί θεραπεία με εμβρυακά βλαστοκύτταρα έχει ήδη εισαχθεί στο Κέντρο Σέπερντ της Ατλάντα, το οποίο ειδικεύεται στην αποκατάσταση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη. Τα στοιχεία του θα κρατηθούν μυστικά.

Πάντως η Φάση Ι των κλινικών μελετών θα εξετάσει μόνο την ασφάλεια της θεραπείας και όχι την αποτελεσματικότητά της.

Επίσης, στη μελέτη θα συμμετάσχουν μόνο ασθενείς με πολύ πρόσφατα τραύματα.

Έγκριση από την FDA περιμένει στο μεταξύ μια ανάλογη θεραπεία της Advanced Cell Technology, η οποία σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση μιας σπάνιας μορφής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του ματιού.

http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :