Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Δυτ. Μακεδονία: Τα σκάνδαλα Λεούδη καταποντίζουν τη ΝΔ.

Συναγερμό στη Ρηγίλλης και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχει προκαλέσει το πόρισμα κόλαφος της ΕΔΕ που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Κοζάνης και αφορά στα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Λεούδη, πρώην γενικού γραμματέα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κουμπάρου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Σε μία υπόθεση μάλιστα φέρεται να εμπλέκεται και ο .........

......... νυν νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, με αποτέλεσμα το θέμα πέραν των έμμεσων να έχει και άμεσες επιπτώσεις στην πορεία προς τις περιφερειακές εκλογές, καθώς ο κ. Δακής ήταν μέχρι χθες ο εκλεκτός της Ρηγίλλης για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη της ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εξέλιξη αυτή ο νυν νομάρχης Κοζάνης φέρεται να καταποντίζεται σε μετρήσεις της κοινής γνώμης με αποτέλεσμα στη Ρηγίλλης να επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν προκειμένου να μην χάσουν οριστικά μια περιφέρεια που θεωρούσαν διεκδικήσιμη.
Η ΕΔΕ H έρευνα αφορούσε σε τρεις υποθέσεις, ενδεικτικές της κατασπατάλησης χρημάτων που έγιναν από τον κ. Λεούδη.

Πρόκειται για την αποναρκοθέτηση του Γράμμου, έργο προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, το οποίο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία, παρά το γεγονός ότι υπεύθυνος είναι ο στρατός, όσον αφορά την έγκριση και εποπτεία. Στα πρακτικά της επιτροπής Διενέργειας, Αξιολόγησης και Εισήγησης για ανάθεση έργου, διαπιστώθηκε η παραποίηση υπογραφών και φυσικά υπάρχουν υπόνοιες για συνεννοήσεις κάτω από το... τραπέζι.
Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκαν διπλοπληρωμές τιμολογίων, υπερκοστολογήσεις δράσεων, παραποιήσεις υπηρεσιακών πρωτοκόλλων, ελλιπείς φάκελοι που περιείχαν μόνο μερικές σελίδες ή αφίσες και cd ή dvd με φωτογραφίες, αναφορικά με την υλοποίηση του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 2,3 εκ. ευρώ. Όπως καταγράφεται το 60% των έργων δόθηκε σε "κλειστό κύκλωμα" εταιριών, παρά τις ελλείψεις των στοιχείων, ενώ τα χρήματα πληρώθηκαν κανονικά.
Μια τρίτη υπόθεση, η οποία αφορά στη νομαρχία Κοζάνης, εδώ εμπλέκεται και ο κ. Δακής, αφορά σε προεκλογικά «δωράκια» ύψους 150.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται το γεγονός ότι: «πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, το έργο της προβολής του νομού κατατμήθηκε σε 11 εταιρίες, με σκοπό να είναι νόμιμες οι απευθείας αναθέσεις που πραγματοποιήθηκαν, ύψους έως 15χιλ ευρώ.»
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα «το παραδοτέο έργο δεν υπάρχει και θα ήταν αδύνατο να υπάρξει, τόσο γιατί ο χρόνος υλοποίησης των συμβάσεων ήταν μόλις τέσσερις ημέρες όσο και γιατί ο χρόνος αυτός ήταν μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Η σκοπιμότητα, η ένταξη και η παραλαβή των εξεταζόμενων έντεκα έργων ήταν προσχηματική για την απορρόφηση δημοσίου χρήματος για άγνωστους λόγους.
Το έργο επινοήθηκε δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και αφορούσε την τουριστική προβολή του νομού Κοζάνης. Παρότι ανήκε στην αρμοδιότητα της νομαρχίας, εντούτοις μέσω προγραμματικής σύμβασης πέρασε στην ευθύνη της περιφέρειας. Ακολούθως «έσπασε» σε έντεκα επιμέρους έργα -κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προμηθειών του δημοσίου- ώστε το καθένα να είναι προϋπολογισμού κάτω των 15.000 ευρώ, που είναι το όριο της απευθείας ανάθεσης! Τα έντεκα αυτά έργα μοιράστηκαν σε τρεις εταιρείες. Από τα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει ότι η απόφαση της κατάτμησης, το τίμημα, οι απευθείας αναθέσεις, η επιλογή των αναδόχων, το περιεχόμενο και η γενικόλογη περιγραφή των συμβάσεων έγιναν με εντολή ή προκαθορίστηκαν ή μεθοδεύτηκαν από τον τέως γενικό γραμματέα, Ανδρέα Λεούδη.» Οι σκιές όμως της όλης διαχείρισης της υπόθεσης φαίνεται να πέφτουν και πάνω στον νομάρχη Γιώργο Δακή.

Ρήγμα στη Ρηγίλλης
Χαρακτηριστικό των όσων διαδραματίζονται στην στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός πως ο βουλευτής ΝΔ Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει την απομάκρυνση του επανεκλεγέντα μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. «Εδώ δεν μιλάμε για σκιές αλλά για χειροπιαστά πράγματα που πέφτουν και σε πλακώνουν. Δεν θα απολογούμαστε εμείς για το παρελθόν ανθρώπων που θέλησαν να μπουν στη ΝΔ για ίδιο άφελος», δήλωσε ο ίδιος λίγες μέρες πριν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καστοριάς και νυν νομαρχιακός σύμβουλος Αχιλλέας Ευαγγέλου, ζήτησε την αποπομπή του πρώην περιφερειάρχη από το κόμμα. «Τα λέγαμε όλοι αυτά, όλοι τα βλέπαμε, όλοι τα ακούγαμε, τα είχαμε μεταφέρει εκεί όπου έπρεπε, οι μόνοι που δεν είχαν καταλάβει ήταν η Ρηγίλλης και ο Ζαγορίτης», δήλωσε.
Την ίδια ώρα ενοχλημένος φαίνεται να είναι ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος επιχειρώντας να αποσοβήσει περαιτέρω τριγμούς τόνισε ότι «δεν είμαι υποχρεωμένος να σχολιάζω εισαγγελικές παρεμβάσεις και δημοσιεύματα. Δεν πρόκειται για κομματική υπόθεση και συνεπώς δεν με αφορά.»
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
http://www.kastoria4u.gr/news/politiki/4482-2010-07-13-06-15-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :