Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Μπούμερανγκ για τον Σαρκοζί η δεξιά στροφή!

Στο ναδίρ βρίσκεται η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου λόγω της σχεδιαζόμενης αύξησης στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, της οικονομικής κρίσης και της απέλασης των Ρομά. Οπως όλα δείχνουν, η «στροφή προς τα δεξιά» την οποία επιχειρεί ο Νικολά Σαρκοζί έχει γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΤΝS Sofres Ιnstitute, το 72% των Γάλλων δεν τον εμπιστεύεται για να λύσει τα προβλήματα της χώρας και μόνο το 26% δηλώνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του- πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αφότου εξελέγη στην προεδρία το 2007.

Οσοι δεν εμπιστεύονται τον Σαρκοζί αυξήθηκαν κατά 5% μέσα σε έναν μήνα, ενώ όσοι τον εμπιστεύονται μειώθηκαν κατά 3%. Η «δεξιά στροφή» αύξησε τη δημοτικότητά του κατά 4% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αλλά παράλληλα τη μείωσε κατά 5% ανάμεσα στους πιο μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Οι Γάλλοι είναι δυσαρεστημένοι από τα σχέδια της κυβέρνησης Σαρκοζί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2018. Σήμερα τα συνδικάτα διοργα νώνουν μεγάλη διαδήλωση και ελπίζουν να κατεβάσουν δύο εκατομμύρια άτομα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης.

Προσπαθώντας να αναλύσει τους λόγους της πτώσης της δημοτικότητας του Σαρκοζί, αλλά και του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν , υπουργός της κυβέρνησής του είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro» όπου δημοσιεύθηκε χθες η δημοσκόπηση: «Οι ψηφοφόροι του UΜΡ (σ.σ.: το κόμμα του Σαρκοζί) δεν έχουν πρόβλημα με τις απελάσεις των Ρομά αυτές καθαυτές, αλλά με τις σφοδρές αντιδράσεις διεθνώς που βάζουν τη Γαλλία σε μειονεκτική θέση». Το μη δημοφιλές νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πρόκειται να συζητηθεί στη Γερουσία την Τρίτη. Τα συνδικάτα έχουν διοργανώσει σειρά διαδηλώσεων εναντίον του, με κορυφαία μέχρι στιγμής εκείνη της 23ης Σεπτεμβρίου όπου κατέβηκαν τρία εκατομμύρια άτομα στους δρόμους. Οι διαδηλωτές ελπίζουν ότι η ισχυρή παρουσία τους θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει τα σχέδιά της να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια και το όριο ηλικίας στο οποίο οι Γάλλοι θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια.
/ / TO BHMA / / 

Δεν υπάρχουν σχόλια :