Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Μήνας κατά του φονιά

Σκοτώνει αδιακρίτως νέες και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Ο μεγάλος αυτός δολοφόνος, ίσως ο μεγαλύτερος των γυναικών στην εποχή μας ονομάζεται καρκίνος του μαστού. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, ο οποίος πλήττει τόσο θανάσιμα ακριβώς λόγω της έλλειψης στην πρόληψη. ..............

...................Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μία ασθένεια η οποία προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες και απειλεί 4.500 - 5.000 Ελληνίδες, κάθε χρόνο.

Και μπορεί τα στοιχεία να μοιάζουν δραματικά όμως είναι πέρα για πέρα αλήθεια πως παρά τη συχνότητά της, η ασθένεια σήμερα αντιμετωπίζεται και μάλιστα αρκετά ολοκληρωτικά.

Αρκεί να διαγνωστεί νωρίς. Το πιο ισχυρό "όπλο" για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Αποτέλεσμα, να είναι η Ελλάδα μία από τις χώρες με πολύ υψηλό ποσοστό θανάτων και ταυτόχρονα χαμηλό μέσο όρο ζωής.

Το γιατί συμβαίνει αυτό, παραμένει αναπάντητο.

Διότι είναι τόσο απλό. Χρειάζεται η ειδική εξέταση μετά τα 30, η μαστογραφία και μετά μία μαστογραφία κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο γιατρό και την αυτοεξέταση - ψηλάφηση.

Το Facebook στη μάχη κατά του καρκίνου

Τουλάχιστον δύο διαφορετικές σελίδες υπάρχουν στο διαδίκτυο με στόχο την καταπολέμηση του "φονιά των γυναικών" μέσα από ένα είδος παιχνιδιού. Πρόκειται για διαδραστική πράξη ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες και να προστατεύσουν τη ζωή τους.

Το παιχνίδι καλεί τους χρήστες να βάψουν το facebook ροζ, το χρώμα που έχει επιλεχθεί να συμβολίζει τη γυναίκα αλλά και το χρώμα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

Οι σελίδες στο facebook είναι οι ακόλουθες:

http://www.facebook.com/pages/Turn-Facebook-Pink-For-Breast-Cancer/119451101426996?ref=search

http://www.facebook.com/pages/Turn-Facebook-Pink-For-1-Week-For-Breast-Cancer-Awareness/112034282189072?ref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια :