Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τα δελτία ειδήσεων και τα πρόσωπα

Οχι μόνο στην τηλεοπτική ψυχαγωγία, αλλά και στην ενημέρωση, στα δελτία ειδήσεων, τα πρόσωπα μετράνε. Δεν εννοώ τις όμορφες, τις φωτογενείς φυσιογνωμίες, αλλά και αυτές που εμπνέουν εμπιστοσύνη. Δεν μπορείς να κρυφτείς στο γυαλί, η προσωπικότητα φαίνεται. Ο τηλεθεατής διακρίνει τον ναρκισσισμό, τον ξερολισμό, την επιθετικότητα που μεταμφιέζεται σε δυναμισμό, διακρίνει το ήθος, την τόλμη και την κριτική στάση απέναντι στην εξουσία. Η εμφάνιση παίζει ρόλο, και στην εμφάνιση δεν περιλαμβάνονται τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά και η έκφραση, η φωνή, η γλώσσα του σώματος.

Τα πρόσωπα όμως δεν είναι το παν. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του λεγόμενου «μοντέλου» που ακολουθείται – και αυτό ισχύει κυρίως στα δελτία του Mega και του Star, παρά την ανόμοια δομή τους. Μερικές φορές ισχύει «το μοντέλο είμαι εγώ». Π.χ., πολλοί τηλεθεατές αντί να πουν «βλέπω ειδήσεις στον Alter», λένε «βλέπω Χατζηνικολάου». Ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου του Alter είναι βιρτουόζος στην ενορχήστρωση, στη διαχείριση των ανθρώπων που βρίσκονται στο στούντιο ή εμφανίζονται στα παράθυρα, καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα και σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο θέαμα που παρουσιάζει και, μάλιστα, χωρίς μοντάζ. Να ανεβάζει ή να κατεβάζει τους τόνους, να συμφωνεί ή να διαφωνεί – και δεν ξέρω πολλούς που μπορούν να το κάνουν αυτό.

Το νέο δελτίο του ΑΝΤ1, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Δευτέρα, είναι σφιχτό και πολυθεματικό, με καλές επιλογές στις διεθνείς ειδήσεις. Δυνατό χαρτί είναι η κεντρική παρουσιάστρια και μάλιστα όσο περισσότερο η Μαρία Χούκλη είναι ο εαυτός της, δηλαδή όσο περισσότερο σχολιάζει εκτός κειμένου, όχι βέβαια με την έπαρση της τηλεστάρ –κάτι που ποτέ δεν επέδειξε–, αλλά σαν σεμνός και καλλιεργημένος άνθρωπος, τόσο περισσότερο το δελτίο θα έχει δικό του ξεχωριστό ύφος.

Διακριτό ύφος έχει και το δελτίο του ΣΚΑΪ και όχι μόνο επειδή εξαρχής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Η κεντρική παρουσιάστρια, η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη, το νεότερο πρόσωπο στα δελτία ειδήσεων, είναι μια δροσερή και ευγενική παρουσία χωρίς ίχνος βεντετισμού – και νομίζω ότι τη διαπίστωση αυτή συμμερίζονται πολλοί τηλεθεατές και όχι μόνο εμείς που εργαζόμαστε στην «Καθημερινή». Επιπλέον, η Σία Κοσιώνη δείχνει ότι ξέρει να μαθαίνει και να βελτιώνεται ως παρουσιάστρια – μια πολύτιμη ιδιότητα που ασφαλώς την έχουν και άλλοι συνάδελφοί της.

Κάθε δελτίο είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, καθώς και διευθυντικών επιλογών και κατευθύνσεων. Συχνά μιλάμε για τους τηλεστάρ που λάμπουν περισσότερο από τις ειδήσεις που παρουσιάζουν, όμως η δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι μια ευκαιρία για εκείνη την τηλεόραση που αναδεικνύει τη λάμψη της αλήθειας και όχι των προσώπων.
/ / Tης Mαριαννας Tζιαντζη / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :