Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Φωνάζει η Ν.Δ. για να φοβηθούν οι... κάλπες

Με εµφανή αµηχανία στη Ρηγίλλης αναζητούν τα όρια της µπλόφας ή της πραγµατικότητας πίσω από το εκλογικό δίληµµα του Γιώργου Παπανδρέου.
Και η πρώτη απόφαση που έχει ληφθεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαµαρά είναι η Ν.Δ. να επιµείνει στην ίδια τακτική – της «ζεµατισµένης κυβέρνησης» – έως τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και να δηλώνει, κάθε µέρα και εντονότερα, έτοιµη για εθνικές κάλπες.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό δίληµµα δεν αιφνιδίασε τον κ. Σαµαρά. Το ενδεχόµενο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές είχε συζητηθεί διεξοδικά στη Ρηγίλλης από τον περασµένο Αύγουστο. Αλλωστε το έθιξε και ο κ. Σαµαράς στη ΔΕΘ µε στόχο να καταγραφεί εγκαίρως – όπως λένε – η θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή η Ν.Δ. δεν ...........................
.................................
 ζητάει και δεν συνηγορεί για την προσφυγή στις κάλπες στην παρούσα συγκυρία και η ευθύνη γι’ αυτή την απόφαση θα ανήκει αποκλειστικά στον κ. Παπανδρέου. Στο γαλάζιο επιτελείο ωστόσο εµφανίζονται διχασµένοι αν ο χρονικός ορίζοντας των εκλογών βρίσκεται κοντά ή µακριά. Οι περισσότεροι συνεργάτες του κ. Σαµαρά θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός µπλοφάρει, αποσκοπώντας στη συσπείρωση της βάσης του ΠΑΣΟΚ και του στελεχικού δυναµικό του κόµµατος που αντιµετώπιζε µε χαλαρότητα τη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αρκετοί είναι όµως και όσοι θεωρούν ότι µπροστά σε µια ηχηρή αποδοκιµασία της κυβέρνησης οι πρόωρες κάλπες είναι µια διέξοδος για το ΠΑΣΟΚ, αφού στην πορεία το πολιτικό τοπίο θα γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό για την κυβέρνηση όπως σηµειώνουν. Τα ίδια στελέχη εκτιµούν ότι καθοριστικής σηµασίας για την απόφαση του Πρωθυπουργού θα είναι και το πακέτο των µέτρων που θα πρέπει να προωθηθεί το 2011, πολύ περισσότερο αν δεν επιτυγχάνονται οι αρχικοί στόχοι για τη µείωση των ελλειµµάτων και την ανάπτυξη.

«Πολιτική νίκη». Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το εκλογικό δίληµµα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από την εξέλιξή του, αποτελεί την «πρώτη µεγάλη πολιτική νίκη» του κ. Σαµαρά. Και αυτό γιατί – όπως λένε – «έσυρε» τον κ. Παπανδρέου στη δική του ατζέντα και τον ανάγκασε να αναγνωρίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των δηµοτικών περιφερειακών εκλογών. «Η αντίδραση του Πρωθυπουργού στέλνει και ένα µήνυµα στους ψηφοφόρους ότι η Ν.Δ. ισχυροποιείται», είναι η δική τους ερµηνεία.

Στο νέο τοπίο που διαµορφώνει από την περασµένη Δευτέρα το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Σαµαράς αποφάσισε να κλιµακώσει την επίθεση στον Πρωθυπουργό στοχοποιώντας τον ως «ανεύθυνο» που «δεν διστάζει να βάλει τη χώρα σε δοκιµασία». Οι καταγγελίες περί βοναπαρτισµού που εκτόξευσε από τις Βρυξέλλες είναι χαρακτηριστικό δείγµα αυτής της τακτικής. Παράλληλα, θα κινηθεί µε στόχο να εµφανίσει τη Ν.Δ. πανέτοιµη για εκλογές, έστω και αν ταυτόχρονα θα τις ξορκίζει υποστηρίζοντας ότι «το ζητούµενο αυτή την ώρα δεν είναι να αλλάξει η κυβέρνηση αλλά η κυβερνητική πολιτική».

Αντεπίθεση. Κοµµατικοί παράγοντες πάντως εκτιµούν ότι και αυτός ο σχεδιασµός µπορεί να αλλάξει αν η Ν.Δ. εξασφαλίσει θετικό αποτέλεσµα στις αυτοδιοικητικές κάλπες, το οποίο θα συνοδευτεί από ένα «κυβερνητικό στραπάτσο». Σε αυτή την περίπτωση, προεξοφλούν την αντεπίθεση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα µε στόχο το εκλογικό δίληµµα «να γίνει µπούµερανγκ για το ΠΑΣΟΚ». Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η εκλογική άµυνα που θα παίξει µέχρι τότε η Ν.Δ. αναδεικνύει και µια αντίφαση στη στρατηγική της, αφού ο κ. Σαµαράς εµφανίζεται να αποκηρύσσει τις πρόωρες κάλπες ενώ υποστηρίζει ότι έχει τη λύση για ταχεία έξοδο από την οικονοµική κρίση και καταγγέλλει τον Γ. Παπανδρέου πως «οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο». Για τα βαρίδια. Σε ό,τι αφορά το εσωκοµµατικό πεδίο, αρκετοί στη Ν.Δ.

εκτιµούν ότι ο κ. Σαµαράς, ανεξάρτητα από τη µετωπική σύγκρουση µε την κυβέρνηση, θα εκµεταλλευθεί τυχόν πρόωρες κάλπες και για εκκαθαρίσεις στελεχών που θεωρούνται βαρίδια για τη Ν.Δ. ή κινούνται στην οµάδα των «βασικών υπόπτων» για µελλοντική προσχώρηση στο κόµµα της κ. Μπακογιάννη. Δεδοµένου ότι έως τον Απρίλιο του 2011 οι εκλογές θα διεξαχθούν µε λίστα, το µήνυµα είναι ότι σηµαντικός αριθµός στελεχών που βρίσκονται εκτός των πλάνων της νέας ηγεσίας θα βρεθεί και εκτός των γαλάζιων ψηφοδελτίων.
Οι περισσότεροι συνεργάτες του κ. Σαµαρά θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός µπλοφάρει, αποσκοπώντας στη συσπείρωση της βάσης του ΠΑΣΟΚ που αντιµετώπιζε µε χαλαρότητα τη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών
/ / ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :