Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η ζωή του Ν. Τσαουσέσκου στη μεγάλη οθόνη

Πρεμιέρα στο Βουκουρέστι του ντοκιμαντέρ «Η αυτοβιογραφία του Νικολάε Τσαουσέσκου».

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Η αυτοβιογραφία του Νικολάε Τσαουσέσκου» σε σκηνοθεσία του Αντρέι Ούγιτσα πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, στο Palace Hall (Sala Palatui) παρουσία μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων. .............

..................«Η αυτοβιογραφία του Νικολάε Τσαουσέσκου δεν είναι ένα κλασικό ντοκιμαντέρ, αλλά περισσότερο ένα δοκίμιο για τη μεγαλομανία, την προπαγάνδα και την παραγωγή ταινιών, σύμφωνα με ειδικούς», δήλωσε ο σκηνοθέτης Κριστιάν Μουνγκίου τονίζοντας ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις και επεξηγήσεις, αλλά αναφέρεται σε όλη την περίοδο πριν από την επανάσταση του Δεκεμβρίου του 1989.

Η ταινία διερευνά την εικόνα του Ρουμάνου δικτάτορα με τη χρήση άγνωστων επίσημων στιγμιότυπων της Ρουμανικής Εθνικής Τηλεόρασης και των Εθνικού Αρχείου Κινηματογράφου.

«Ήρθα εδώ να μιλήσω όχι ως σκηνοθέτης, αλλά ως θαυμαστής της συγκεκριμένης ταινίας. Η πρεμιέρα πραγματοποιείται εδώ, στην Αίθουσα Παλατιού, επειδή το μέρος αυτός είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την ιστορία που περιγράφεται στην ταινία. Περίπου 120 προσωπικότητες της εποχής εκείνης εμφανίζονται στην ταινία», ανέφερε ο Ρουμάνος σκηνοθέτης.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει εικόνες του παρελθόντος, όταν ο Νικολάε Τσαουσέσκου έγινε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας και γενικός γραμματέας του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και φωτίζει τις πολιτικές του.

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου εμφανίζεται με τη σύζυγό του Έλενα Τσαουσέσκου και τα παιδιά τους σε στιγμές χαλάρωσης, αλλά και μόνος, στα εγκαίνια κατασκευαστικών και αναπτυξιακών έργων, σε διάφορες πολιτικές συναντήσεις και σε επίσημες επισκέψεις.

Στην ταινία προβάλλονται επίσης οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν με αφορμή τα συνέδρια του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από τη Sala Palatui ο Νικολάε Τσαουσέσκου εκφωνούσε τις ομιλίες του, στις οποίες εγκωμίαζε το παρελθόν της χώρας και τα επιτεύγματα του παρόντος και παρουσίαζε τα σχέδια του μέλλοντος.

Στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στο Βουκουρέστι, το οποίο προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών, παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, αξιωματούχοι και προσωπικότητες του πολιτισμού.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Κάνοντας τι καθημερινότητα μας πιο χαλαρή , πολύ καλό σίτε με συμφέρουσες τιμές… http://www.byron-shops.com/