Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Οι δικηγόροι ενάντια στη δημόσια διαπόμπευση

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλογών Ελλάδος, σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, η Συντονιστική αναφέρει:
«Συνεπής στην τακτική της διαπόμπευσης που ακολούθησε η Κυβέρνηση, όταν προ ολίγων μηνών διέσυρε επαγγελματίες με την δημοσιοποίηση πορισμάτων φορολογικού ελέγχου, προχωρεί τώρα κατ' εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 20 του ν. 3842/2010 στη δια του διαδικτύου δημοσίευση των ........
......... εισοδημάτων των εμπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Με τον τρόπο αυτόν δηλώνεται η αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς επιστρατεύεται αφενός η έκθεση και αφετέρου το "κουτσομπολιό" για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η ίδια η εγκύκλιος αναφέρει. Η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ώστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη διακριτή μεταχείριση συγκεκριμένων πολιτών ως β΄ κατηγορίας, αφού a priori θεωρούνται φοροφυγάδες. Πρόκειται για μια ακατανόητη ρύθμιση που το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι η περαιτέρω διατάραξη και ο αποσυντονισμός του κοινωνικού ιστού.
Είναι σαφές ότι προσβάλλεται ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων και οι διατάξεις περί προσωπικότητας ενός εκάστου των πολιτών που χωρίς τη συναίνεσή του θα δημοσιοποιούνται τα εισοδήματά του. Ούτε εξηγείται ποιο έννομο αγαθό ή δημόσιο συμφέρον προστατεύεται. Διότι ως γνωστόν το ζήτημα δεν είναι τι δηλώθηκε αλλά τι αποσιωπήθηκε. Ο δε πραγματικός φοροφυγάς αφ' ής δέχεται να υποβάλει ψευδή δήλωση, που ενδεχομένως προκαλεί, στη φορολογική αρχή δεν θα αλλάξει συμπεριφορά επειδή αυτή θα δημοσιοποιηθεί. Εκτός εάν ομολογεί το κράτος ότι ο φορολογικός έλεγχος είναι διαβλητός.
Επομένως, το συγκεκριμένο μέτρο ούτε ανάλογο είναι ούτε πρόσφορο. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε κοινούς στόχους και όχι να απορυθμίσουμε εντελώς την κοινωνία μας προκαλώντας μας με τέτοιου είδους μέτρα να ασχολούμαστε με το διπλανό μας. Ας σταματήσουμε να επιτιθέμεθα σε ανεμόμυλους και επιτέλους ας σοβαρευτούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :