Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Μεγαλύτερες «ευκολίες» παρακολούθησης επιζητούν οι αμερικανικές αρχές

Τη ριζική αναμόρφωση του ομοσπονδιακού νόμου που διέπει τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και των διαδικτυακών επαφών, προωθούν οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς κρίνουν ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρεμποδίζουν το έργο τους και μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους. ...........

..........Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν αξιωματούχοι από την αμερικανική κυβέρνηση, το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά από διαβούλευση ενός περίπου μηνός, με στόχο να προτείνουν την τροποποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους ως προς την πάταξη του εγκλήματος και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατέληξαν πως η νέα τεχνολογία που ενσωματώνεται από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο, καθιστά δύσκολη αν όχι αδύνατη την παρακολούθηση υπόπτων με τα μέσα που διαθέτουν κι επομένως πρέπει με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου να υποχρεωθούν οι εταιρείες αυτές να καταστήσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους, πιο «φιλικές» προς τις επιδιώξεις των διωκτικών αρχών.

Έτσι, εφόσον εγκριθούν από το Κογκρέσσο οι προτάσεις των αρμόδιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι ίδιες οι εταιρείες τηλεφωνίας και Διαδικτύου θα πρέπει να καταγράφουν και να αποθηκεύουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τα ηλεκτρονικά μηνύματα κάθε μορφής των πελατών τους, ώστε να είναι προσβάσιμες στις αρχές εφόσον αυτές το επιθυμούν.

Οι τελικές λεπτομέρειες του νέου νομικού πλαισίου που θα κατατεθεί στο Κογκρέσσο μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, δεν έχουν παγιοποιηθεί και για το σκοπό αυτό εργάζονται από κοινού οι αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :