Στην εικονική πραγματικότητα της επαφής μέσω των κοινωνικών δικτύων και τα διλήμματα που δημιουργούνται εστιάζει ο Κώστας Βαξεβάνης στο «Κουτί της Πανδώρας» που μεταδίδει αύριο (23.00) η ΝΕΤ με τίτλο «Facebook ή Fakebook;».
Στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 ο Μαρκ Ζούγκερμπεργκ, ένας 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ, δημιούργησε το Facebook και μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να αριθμεί μισό δισεκατομμύριο χρήστες. Η εικονική πραγματικότητα της επαφής μέσω τέτοιων κοινωνικών δικτύων έχει τη ...........
................... χαριτωμένη της πλευρά. Ο Κώστας Βαξεβάνης όμως επιχειρεί να ερευνήσει μήπως ακολουθώντας την εικονικότητα έχουμε τελικά γίνει πραγματικά εικονικοί. Μήπως είμαστε τα «σπέρματα» ενός νέου τύπου ανθρώπου ή αν η φαινομενικά εξισωτική ομοιογένεια του Διαδικτύου είναι το δίχτυ στο οποίο έχουμε πιαστεί.
Πάψαμε, αλήθεια, να αντιδρούμε και να σκεφτόμαστε και απλώς ρίχνουμε πιστολιές στον τοίχο του Facebook. Εκεί μπορεί εύκολα να είσαι ο καθένας. Το χειρότερο όμως είναι να είσαι άλλος από αυτό που είσαι. Η ομάδα της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας» έφτιαξε ένα προφίλ που παρουσίαζε έναν από τους ερευνητές της ως γυναίκα και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη, είναι εντυπωσιακά. Τελικά, η εικονικότητα εισβάλλει στην πραγματικότητα ή το πραγματικό γίνεται εικονικό; Τις δικές τους θέσεις, μεταξύ άλλων, καταθέτουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Λίζα Δουκακάρου, Πάνος Μουζουράκης κ.ά.
/ / Το Κουτί της Πανδώρας / /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου