ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ που θα τη βοηθήσει να βρει τη σωστή πορεία προς ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναζητεί η ΝΔ, τα
στελέχη της οποίας κινούνται σε δύο διαφορετικές λογικές:
α) μία που έχει ως βασική πολιτική στόχευση και κεντρικό διακύβευμα των εκλογών την καταδίκη του μνημονίου,
β) και μία που δεν αποδέχεται τον ........
........ δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών
για το μνημόνιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφιταλαντεύεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη στρατηγική της στις εκλογές και επικρατεί σύγχυση ως προς το διακύβευμα της αναμέτρησης, δημιουργώντας εσωτερικό ζήτημα.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη που δεν αποδέχονται τη λογική του δημοψηφίσματος κατά του μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ από την άλλη κάποια άλλα κάνουν λόγο για αναγκαία δημιουργία πλειοψηφικής ομάδας δυνάμεων «που θα απορρίπτει τα αδιέξοδα του μνημονίου».
Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι φραστικές καταγγελίες κατά του μνημονίου, αφού αποτελούν βασικό στοιχείο της εκλογικής τακτικής της Ρηγίλλης, σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Εξάλλου η ΝΔ θα επιχειρήσει να πείσει ότι υφίστανται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν υπέρ και όσων τάχθηκαν κατά του μνημονίου. Το αρνητικό όμως για τη ΝΔ μέχρι στιγμής είναι ότι παρά την κάμψη του ΠαΣοΚ στις σφυγμομετρήσεις δεν υπάρχουν σημαντικές διαρροές προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την καταψήφιση του μνημονίου.
Από τις μετρήσεις τίθεται σε αμφισβήτηση η εκστρατεία κατά της κυβέρνησης με σημαία το μνημόνιο και στόχο τη φθορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προσωπικά, ως τις εκλογές. Επίσης αναδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να πείσει και τους δικούς της ψηφοφόρους για τη στρατηγική που ακολουθεί, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GΡΟ μόλις το 13,4% δηλώνει πως συμφωνεί με την πολιτική που έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς κατά του μνημονίου και υπέρ ενός άλλου... «μείγματος» πολιτικής. Η αμφιταλάντευση της ΝΔ αποτυπώνεται σαφέστατα στις παρασκηνιακές συζητήσεις με κορυφαίους βουλευτές της ΝΔ. Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος ο κ. Σαμαράς έθεσε το δίλημμα μεταξύ των ψηφοφόρων για το αν θα ταχθούν υπέρ ή κατά του μνημονίου. «Η ΝΔ θα αρχίσει να οικοδομεί μεγάλο πλειοψηφικό συνασπισμό δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του μνημονίου» είναι η άποψή του, με την οποία αρκετοί βουλευτές, κυρίως της φιλελεύθερης πτέρυγας, διαφωνούν.
Αλλα στελέχη, κυρίως οι αντιπρόεδροι της ΝΔ κκ. Δ. Αβραμόπουλος (αν και μίλησε πρόσφατα για μνημόνιο υποταγής και ζήτησε την καταδίκη του) και Στ. Δήμας, αλλά και ορισμένοι βουλευτές ( Κ. Χατζηδάκης , Κυρ. Μητσοτάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Παπαθανασίου κ.ά.) κινούνται σε μετριοπαθέστερη γραμμή. Εμφανίζονται να διατυπώνουν την άποψη υιοθέτησης ηπιότερων τόνων κατά του μνημονίου και υποχώρησης του σκληρού καταγγελτικού ύφους.
Αρκετοί στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά (όπως ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, κ.ά.) διαφωνούν με την όποια αναθεώρηση της στρατηγικής, θεωρώντας πως η ΝΔ οφείλει- λόγω του αρνητικού κλίματος- να κερδίσει από τη δυσφορία των πολιτών για να μη στραφούν προς την Αριστερά. «Δεν μπορεί να γίνει στροφή ή άμβλυνση του μετώπου κατά του μνημονίου, γιατί θα δικαιωθεί το ΠαΣοΚ που υποστηρίζει πως δεν έχουμε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» υποστηρίζουν συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι εκτιμούν ότι η γραμμή της Ρηγίλλης δεν θα αλλάξει και θα είναι μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση στη λογική: «καταδίκη σε όσους ψήφισαν “ναι” στο μνημόνιο».
/ / ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ / /
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου