Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η γραφειοκρατία σκοτώνει την ανάπτυξη

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αναμφισβήτητα είναι μια βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεν αρκεί όμως για να επιτευχθεί ο σκοπός της ενίσχυσης των επενδύσεων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου υπάρχει αποδεδειγμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από έλληνες και .........

.......... ξένους επιχειρηματίες και αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την κυβέρνηση.
Τον περασμένο Ιανουάριο η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δήλωνε ότι με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ θα μπορούσαν να προστεθούν σε έναενάμιση χρόνο 800-1.000 ΜW νέων μονάδων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, από την αρχή του χρόνου ως το τέλος Ιουλίου έχουν ενταχθεί στο σύστημα μόλις 15 ΜW!
Είναι προφανές ότι η απόσταση μεταξύ των κυβερνητικών προθέσεων και της πραγματικότητας είναι τεράστια. Βεβαίως γι΄ αυτό δεν ευθύνεται μόνο το ΥΠΕΚΑ. Πρωτίστως ευθύνεται το απίστευτο γραφειοκρατικό συνονθύλευμα υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών που καλούνται να συμφωνήσουν και να γνωμοδοτήσουν ακόμη και για την τοποθέτηση μιας ανεμογεννήτριας. Ολοι αυτοί που εμπλέκονται στην έκδοση των απαραίτητων αδειών, ακυρώνουν στην πράξη τις όποιες κυβερνητικές προθέσεις και καταδικάζουν τις προοπτικές της χώρας.
Στη θεωρία ο νόμος προβλέπει ότι αν μια υπηρεσία του Δημοσίου δεν απαντήσει σε 20 ημέρες θεωρείται θετική γνωμοδότηση και ο επιχειρηματίαςεπενδυτής μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στην πράξη όμως, εκτός του ότι η ίδια υπηρεσία τού στέλνει το μήνυμα «μην τολμήσεις να προχωρήσεις» , ο επενδυτής που θα «τολμήσει» θα κολλήσει στον επόμενο φορέα. Διότι πολύ απλά δεν θα έχει το χαρτί της γνωμοδότησης της προηγούμενης υπηρεσίας ή το αποδεικτικό ότι πέρασαν 20 ημέρες χωρίς απάντηση. Οπερ σημαίνει ότι στην πράξη ο νόμος μένει ανενεργός.
Για τις επιχειρήσεις είναι σαφές ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών από μόνη της δεν αρκεί για την επιτάχυνση των επενδύσεων και για την προσέλκυση ξένων. Για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο θα πρέπει να διαμορφωθεί παράλληλα ένα σύγχρονο, διάφανο και απλοποιημένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, που να είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και το κέρδος.
/ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :