Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πνέει τα λοίσθια ο δικομματισμός

Ο δικομματισμός είναι προϊόν της Μεταπολίτευσης και εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις των κρατικοδίαιτων συμφερόντων αλλά και της αντιπαραγωγικής και τερατώδους κρατικής μηχανής. Μια «μηχανή» που παρήγαγε βόλεμα, διορισμούς, ψηφοθηρική πελατεία και διαφθορά. Αν προσέξετε αυτές είναι και οι κύριες αιτίες της κρίσης που βιώνει τώρα ο τόπος. Η κρίση δηλαδή είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ πολίτη- κράτους-πολιτικών την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Οι σχέσεις αυτές εμπεδώθηκαν καλύτερα μέσα από το σύστημα του δικομματισμού που στήθηκε στην πολιτική ζωή του τόπου και δημιούργησε ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ που  .........

......... παρέδιδε την κυβέρνηση από το ένα κόμμα στο άλλο. Τα κόμματα εξουσίας αποτελούσαν συνθέσεις διαφορετικών τάσεων, μερικές φορές και εχθρικών μεταξύ τους μέσα στο ίδιο κόμμα. Ο διεφθαρμένος όμως κρατισμός και η εξουσία που κατέληξε να διαχειρίζεται τεράστια δάνεια από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού ένωνε τα κόμματα-τέρατα πάνω στον ίδιο "ιερό" σκοπό. Στην διαχείριση της εξουσίας και της σπατάλης.
Στο ΠΑΣΟΚ οι διασπαστικές τάσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα γιατί η εξουσία αποτελεί συνεκτικότερο ιστό μεταξύ των διαφόρων τάσεων. Στη ΝΔ ο Σαμαράς απέτυχε να αποφύγει τις διασπάσεις και η τριχοτόμηση της Νέας Δημοκρατίας είναι απλά δεδομένη. Στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν τρία κεντροδεξιά κόμματα και το περίφημο πλέον Συνέδριο του Σαμαρά επιβεβαίωσε την αδυναμία σύνθεσης και την διάσπαση της  Δεξιάς. Γεγονότα που φυσικά την απομακρύνουν από τις "πολυτέλειες" της εξουσίας. Η εξουσία είναι όνειρο απατηλό πλέον για τη Νέα Δημοκρατία. Άσε που οι απανωτές αποτυχίες που προβλέπονται για τον Αρχηγό Αντώνη και την κυκλοθυμική παρέα του, ανοίγουν την όρεξη στον πρώην καταλληλότερο για επιστροφή στην Προεδρία της ΝΔ. Γι’ αυτό στήριξε τον Αντώνη. Για να μπορεί να τον «κυνηγήσει» όποτε θέλει και να ξαναδώσει αργότερα ενωτικό χαρακτήρα στη Δεξιά και προοπτική εξουσίας.
Στο ΠΑΣΟΚ χαίρονται προς το παρόν. Γιατί οι καρέκλες δεν τους αφήνουν να δουν το απλό. Την κατάρρευση του δικομματισμού, μέσω της πολυδιάσπασης στην Δεξιά και της ενδεχόμενης, αργότερα, επιστροφής στην Αρχηγία της ΝΔ του Καραμανλή (υποτίθεται ενωτικός και εξουσιαστικός). Του ανθρώπου που αποκαλούν στην Γαλλία «ένα από τα 7 καθάρματα της Ευρώπης»!...! Ένα σενάριο επιστροφής που προκαλεί τρόμο στους περισσότερους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :