Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Kάθε ιατρικό λάθος έχει «κόστος» 305.000 ευρώ

Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Στα 30 δισ. δολάρια ετησίως ανέρχεται το κόστος των ιατρικών λαθών στην Αμερική, στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσό φτάνει στα 400 εκατ. λίρες, ενώ στα καθ’ ημάς η έως τώρα «καταμέτρηση» δείχνει –αναλογικά– εξίσου σοβαρή εικόνα.
Μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκειμένου να αποτυπωθεί το πρόβλημα και στη χώρα μας, έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς που διεξάγει έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, έκανε ήδη μια διεξοδική ανάλυση του περιεχομένου 259 αποφάσεων, πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων, σε υποθέσεις εκδίκασης ιατρικής ευθύνης κατά τα τελευταία 10 έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μέση αποζημίωση για .....

..... ιατρικά λάθη στη χώρα μας, ανέρχεται σε 305.093 ευρώ (μέσος όρος ανά περίπτωση) και αντιπροσωπεύει το 30,4% της αιτούμενης αποζημίωσης. Επισημαίνεται ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης τελεσίδικης απόφασης ανέρχεται περίπου στα έξι χρόνια. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 65% των προσφυγών κινήθηκαν κατά δημόσιων νοσοκομείων, το 20% κατά ιδιωτικών κλινικών, το 6% κατά ιατρικών κέντρων, ενώ ποσοστά μικρότερα του 3% των προσφυγών αφορούν στις δομές του ΙΚΑ και οδοντιατρείων. Επίσης, το 21,2% των προσφυγών αφορούσαν γιατρούς ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής και το 16% Μαιευτικής - Γυναικολογίας, ενώ το 73,7% των περιπτώσεων που καταγγέλθηκαν ως ιατρικά σφάλματα, είχαν ως συνέπεια την μόνιμη αναπηρία ή τον θάνατο!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων περί τα οικονομικά της υγείας, η διασπάθιση των κρατικών πόρων όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα ιατρικά λάθη αλλά σε όλα τα επίπεδα αναποτελεσματικότητας της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε να περιορισθεί δραστικά με την εφαρμογή στρατηγικής ανάπτυξης και οργάνωσης του νοσοκομειακού τομέα. «Να γίνουν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας όμοια με τα καλύτερα νοσοκομεία που υπάρχουν στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Μανιαδάκης καθηγητής οργάνωσης και διοίκησης υπηρεσιών υγείας.
Για την ιστορία κι όχι μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απουσία καταγραφής των ιατρικών λαθών, αλλά και η αδυναμία «κατηγοριοποίησής» τους, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και την αδυναμία υπολογισμού της αιμορραγίας κεφαλαίων από τα δημόσια νοσοκομεία. Αλλωστε, το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών για την υγεία (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%) αφορά τον νοσοκομειακό τομέα, συνεπώς κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού του κόστους, κρίνεται υπερεπείγουσα.
Οσον αφορά την καταγραφή των ιατρικών λαθών, η Ελλάδα υστερεί έναντι των άλλων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τέτοια συστήματα.
Δεν είναι, πάντως, μόνο τα κρατικά ταμεία που επιβαρύνονται από το κόστος των ιατρικών λαθών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτές, αδυνατούν να εκτιμήσουν την κατάσταση συνολικά, άρα συχνά επιβαρύνονται με υπέρογκες αποζημιώσεις. Επίσης, ακριβώς λόγω της έλλειψης στοιχείων δεν μπορούν να διαμορφώσουν ρεαλιστικά ασφάλιστρα. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις ασφάλειες αστικής επαγγελματικής ευθύνης, που κάνουν στην πλειονότητά τους οι γιατροί των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και εκείνοι που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα ασφάλιστρα υπολογίζονται με πολύ γενικά κριτήρια ή βασίζονται σε στατιστικές άλλων χωρών...
Σήμερα, εφαρμόζεται πιλοτικά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας το σύστημα ανίχνευσης, εντοπισμού και εκτίμησης του ιατρικού λάθους, σύμφωνα με πρόταση του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα αποτελέσματά του αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, στο τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε και θα κριθεί η εφαρμογή του στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :