Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ηγέτες σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών έμειναν άναυδοι από τη στάση του κ. Σαμαρά

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε σε σημαντικούς παράγοντες, εντός και εκτός Ελλάδας, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίσει επί της αρχής τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ηγέτες σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών έμειναν άναυδοι από τη στάση του κ. Σαμαρά, η οποία έπληξε την εικόνα του στο εξωτερικό.

Ο γράφων έχει επανειλημμένα επαινέσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. για δηλώσεις και ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα. Πίστευα και πιστεύω ότι αρκετές φορές φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και «έβαλε πλάτη». Ταυτόχρονα, δέχομαι ως ειλικρινή και σέβομαι την αντίθεσή του στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Ομως, στην .....

....... κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης υπέπεσε σε πολιτικό σφάλμα με πιθανές συνέπειες για τη χώρα. Θα μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος σε επιμέρους μέτρα που θεωρεί άδικα, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσει ότι λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων, και κινούμενος με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής. Και αυτό διότι το μήνυμα που εκπέμπει η στάση του έταιρου κόμματος εξουσίας της χώρας -το οποίο, σημειωτέον, είναι συνυπεύθυνο για το τεράστιο χρέος- λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από ξένες κυβερνήσεις και αγορές.

Θα ενίσχυε την εικόνα ενότητας και συνεννόησης στο εσωτερικό, αλλά και σοβαρότητας στο εξωτερικό, ενώ ίσως να άνοιγε τον δρόμο για την εδραίωση μιας νέας σχέσης με την Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλωστε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές το ζήτημα δεν μπορεί να είναι οι εσωτερικοί πολιτικοί υπολογισμοί, αν και ακόμη και εδώ η απόφαση του κ. Σαμαρά που οδήγησε στη διαφοροποίηση και διαγραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών και τη διαφαινόμενη δημιουργία κεντρώου κόμματος από την τελευταία, θα δυσχεράνει την αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Τώρα προέχει η διάσωση της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι δυνατόν το φιλελεύθερο αστικό κόμμα της χώρας, η παράταξη των στρατηγικών επιλογών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να λειτουργεί με μικροκομματικά κριτήρια σε μια τόσο καθοριστική καμπή για τη χώρα, ούτε είναι λογικό να ακολουθεί η Κεντροδεξιά τη γραμμή του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ ουσιαστικά επέκρινε τη στάση του κ. Σαμαρά, και μάλιστα εν τη παρουσία του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιστοιχίζεται από πολλούς συνεργάτες που δεν είναι όλοι του επιπέδου που απαιτούν οι περιστάσεις. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ελπίζεται ότι θα προχωρήσει ταχύτατα σε ανασχηματισμό, καθώς δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για πειραματισμούς. Ομως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δίπλα του και σοβαρούς ανθρώπους. Ο «Φαληρεύς» ανέφερε χθες ότι ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, τον είχε συμβουλεύσει να ψηφίσει υπέρ των μέτρων, εικάζω, εν μέρει τουλάχιστον, με το σκεπτικό που αναφέρω πιο πάνω. Οταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον επέλεξε ως διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, φίλοι και αντίπαλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για εύστοχη επιλογή. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι «βετεράνος» πολιτικός, όπως άλλοι. Αλλά από τους «άλλους» κουρασθήκαμε. Αρκετά τραυμάτισαν τη χώρα. Δεν χρειαζόμαστε πλέον τη γνώμη τους.

Ο κ. Σαμαράς θα είχε υπηρετήσει το συμφέρον του ιδίου, της παράταξής του, και, κυρίως, της χώρας, εάν είχε ακολουθήσει τη συμβουλή όσων τον προέτρεψαν να υπερψηφίσει τα όντως επώδυνα και επαχθή μέτρα, τα οποία όμως υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν και αναγκαία, καθώς αποτελούσαν προϋπόθεση για την παροχή του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
/ / Tου Αθανασιου Ελλις / / Καθημερινή / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :