Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο Barack Obama κήρυξε στο Cooper Union (NYCity) εκστρατεία χαλιναγώγησης της Wall Street

Obama Visits New York City To Discuss Financial Regulatory ReformU.S. President Barack Obama speaks at Cooper Union in New YorkU.S. President Obama speaks to an audience about Wall Street reforms at Cooper Union in New York

April 22, 2010 / / Obama directly challenged Wall Street / / REUTERS/Natalie Behring (UNITED STATES - Tags: POLITICS PROFILE BUSINESS)
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου η Γουόλ Στριτ
Το σούπερ σκάνδαλο της Goldman Sachs θέτει στην ημερήσια διάταξη τη χαλιναγώγηση του «καπιταλισμού - καζίνο»
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε στο Οβάλ Γραφείο τον γερουσιαστή Κρίστοφερ Ντοντ και τον βουλευτή Μπάρνι Φρανκ, επικεφαλής των επιτροπών του Κογκρέσου που επιβλέπουν το τραπεζικό σύστημα. Μια μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υπογράψει στο ίδιο γραφείο τον ιστορικό νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Με τον αέρα αυτής της σημαντικής επιτυχίας, έθεσε στους επιτελείς των Δημοκρατικών τον επόμενο στόχο: Να προωθήσουν το συντομότερο δυνατό τη ......

...... δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση της προεδρίας του, αυτή τη φορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πριν από δέκα ημέρες, ο Ομπάμα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσει, κατά δήλωσή του, «τις φρενήρεις προσπάθειες του τραπεζιτικού λόμπι» να σκοτώσει το μωρό στην κούνια του, τορπιλίζοντας τη μεταρρύθμιση. «Πήγε στη φωλιά του θηρίου και το πρόσταξε να γονατίσει», έγραψε στην WashingtoPost ο Γιουτζίν Ρόμπινσον, με αφορμή την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στην καρδιά της Γουόλ Στριτ, ενώπιον ακροατηρίου μεγαλοτραπεζιτών και χρηματιστών, για να προσθέσει: «Πιθανότατα, ο Ομπάμα θα ανέβαζε περισσότερο τη δημοτικότητά του αν έστελνε στη φυλακή με χειροπέδες μερικούς χρηματιστές από το ακροατήριό του»!

Σύμφωνα με τον αρθογράφο, τρεις γίγαντες της Γουόλ Στριτ, η JP Morgan, η Citigroup και η GoldmaSachs, ξόδεψαν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2010 ποσό 4,1 εκατ. δολαρίων για να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση στο Κογκρέσο. Ωστόσο, είναι αναγκασμένοι να δώσουν τη μάχη τους σε ανηφορικό πεδίο: Δημοσκόπηση του ABC, την περασμένη Δευτέρα, έδειξε ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των πολιτών συμφωνούν με τη χαλιναγώγηση του χρηματιστικού κεφαλαίου. Σε αντίθεση με την πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, αυτή τη φορά οι Δημοκρατικοί έχουν την κοινή γνώμη αναφανδόν με το μέρος τους, πράγμα που δεν μπορούν να υποτιμήσουν οι Ρεπουμπλικανοί, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές για το Κογκρέσο.

Αγορά κατοικίας

Στα μάτια των Αμερικανών πολιτών, οι άρχοντες του χρήματος προκάλεσαν την κρίση με την απίστευτη κερδοσκοπία τους στην αγορά κατοικίας και όταν έφτασαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης διασώθηκαν από το κράτος χάρη στα χρήματα των φορολογουμένων, τα οποία άρχισαν και πάλι να διασπαθίζουν με τα τερατώδη μπόνους των goldeboys μόλις πέρασε η μπόρα. Ωστόσο, η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η σούπερ απάτη της GoldmaSachs, η οποία πούλησε σε πελάτες της σκάρτα χρηματιστικά «προϊόντα» για να θησαυρίσει ο εταίρος της, η επενδυτική τράπεζα του Τζον Πόλσον, ο οποίος είχε ποντάρει στη χρεοκοπία των… κορόιδων! Ηταν η υπόθεση της GoldmaSachs που άλλαξε τους συσχετισμούς μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ώθησε τον Ομπάμα να πλησιάσει εν τινι μέτρω τις πολύ ριζοσπαστικότερες θέσεις της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.

Μέχρι τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειχνε να προσανατολίζεται σε επιδερμικές μόνο αλλαγές, υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Λάρι Σάμερς - δύο ανθρώπων που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποχαλίνωση της Γουόλ Στριτ επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο, οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για την απάτη της GoldmaSachs σε βάρος Αμερικανών φορολογουμένων εξαγρίωσαν την κοινή γνώμη και έγειραν την πλάστιγγα, στο εσωτερικό του επιτελείου Ομπάμα, προς την πλευρά του πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Πολ Βόλκερ, υποστηρικτή ριζοσπαστικότερων μέτρων για τη χαλιναγώγηση του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Πράσινο φως

Το νομοσχέδιο που έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τη Γερουσία δίνει τη δυνατότητα στις εποπτικές αρχές της κεντρικής εξουσίας να παρεμβαίνουν πρακτικά σε όλες τις δραστηριότητες της Γουόλ Στριτ, να θέτουν φραγμούς στο μέγεθος των τραπεζικών κολοσσών και να περιορίζουν την κερδοσκοπία τους. Δημιουργείται ένας νέος θεσμός προστασίας των καταναλωτών και υποχρεώνονται οι εταιρείες της Γουόλ Στριτ να καταβάλουν κονδύλια, συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων, για να δημιουργηθεί ένα ταμείο διάσωσης των τραπεζών που θα βρεθούν μελλοντικά στο χείλος της κατάρρευσης, έτσι ώστε να μην κληθούν ξανά να πληρώσουν τα σπασμένα οι φορολογούμενοι. Τέλος, για πρώτη φορά εισάγονται μέτρα περιορισμού των διαβόητων παραγώγων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση της αγοράς των στεγαστικών δανείων και τη συνακόλουθη αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κατακραυγή εναντίον της Γουόλ Στριτ ενισχύεται και από κύκλους του βιομηχανικού κεφαλαίου, που βλέπουν τα δυνητικά κέρδη τους να λεηλατούνται από τους άρχοντες του χρήματος. Οπως έγραψε πρόσφατα στους New York Times ο Φρανκ Ριτς, ενώ το 1986 ο χρηματοπιστωτικός τομέας καρπώθηκε το 16% των συνολικών επιχειρηματικών κερδών, την τρέχουσα δεκαετία το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 41%. Ακόμη και ένας μεγαλοχρηματιστής, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, αποκαλεί τα παράγωγα «πραγματικά όπλα μαζικής καταστροφής», ενώ ο κερδοσκόπος των πέντε ηπείρων Τζορτζ Σόρος έγραφε στους Financial Times, στις 22 Απριλίου, άρθρο υπό τον τίτλο «Η Αμερική πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των παραγώγων».

Αύξηση κερδών

Αν η πλήρης ασυδοσία της Γουόλ Στριτ εμφανίζεται επικίνδυνη στα μάτια των πιο φωτισμένων εκπροσώπων των ελίτ, για τους απλούς εργαζομένους είναι απολύτως εξοργιστική. Την περασμένη εβδομάδα, το οικονομικό περιοδικό Fortune έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα με τις επιδόσεις των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2009, οι εν λόγω γίγαντες είχαν συνολική πτώση πωλήσεων 8,7% και προχώρησαν σε 821.000 απολύσεις, αλλά κατέγραψαν αύξηση κερδών κατά… 335%! Την ίδια χρονιά, ο πρόεδρος της GoldmaSachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν τσέπωσε μπόνους 9 εκατ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία του πλήρωσε σε φόρους το… 0,6% των κερδών της!

Ιnfo

- William Greider, «Braking the Banks», The Nation, 21/4/2010.

- Paul Krugman, «Berating the Raters», The New York Times, 26/4/2010.

- Frederic Lordon, «La regulatiofinanciere, entre contresens et mauvais vouloir», Le monde diplomatique, 21/4/2010.

- Jeffry A. Frieden, «Global Capitalism», W. W. Norto& Co., 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια :